ανοιχτή συνέλευση κάθε δευτέρα, 18.00
καρλόβασι- Ίριδα, βαθύ- στέκι (εκ περιτροπής)

email: samos.allhleggyh.stous.prosfyges@gmail.com


Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Επόμενη συνέλευση τη δευτέρα 01/03, στις 18.00, στην Ίριδα, Καρλόβασι

ANNOUNCEMENT BY 'MOVEMENT FOR THE HUMAN RIGHTS - SOLIDARITY WITH MIGRANTS - SAMOS ISLAND

During the mourning of Thursday 18th February, 50 migrants were transfered from Samos' Detention Center to Athens in order to be deported. Since then we have lost them because they can not contact anybody or reach any legal assistance. This event gets added to the illegal transfers for deportation of 85 migrants on 12.12.2009 and the 24 Afghans and Iranis on 14.01.2010 without complying with either the basic guarantees of their rights as refugees and prisoners. The refugees do not get informed about the reason there should be transferred neither about the destination of the transfer. They get signed by the Greek authorities with the assistance of FRONTEX arbitrarily the Afghans as Iranis without the knowledge of their own refugees and they try to be expelled to Turkey under the Greek-Turkish readmission protocol.

While FRONTEX gets upgraded, and in cooperation with the Coast Guard Authorities of Samos intensify the effort to 'secure' the borders - east of the island - from the influx of refugees, the number of refugee shipwrecks also rises up (two in the first two months of 2010) and we are counting corpses on the beaches of the island (9 drawned refugees). The missing persons are also a lot, but Mass Media and authorities do not report about because people who search for them are invisible with voices not heard.

Additionally to these, reports from refugees come on top that talk about the Coast Guards - not for first time - and say: "...they have beaten us up, they sweared against us, we still have scars on our bodies, some of us have broken bones, they threatened us with guns and fired on the air, they threw our mobile phones in the sea", on a text of their own which they gave us during our visit in the Detention Center on 05.02.2010.

The immunity of the borders and the anti-refugee policy that the government enforces, the chase from the side of FRONTEX - that can not stop the waves of refugees but open war in the region against unarmed and persecuted people who come even from war areas - rise up and feed the illegal human (slave) trading. The only aim of such actions are accorded to the Non Tolerance Fortress Europe idea.

REFUGEES GET DRAWNED, CHASED, IMPRISONED AND FROM NOW ON THEY GET KIDNAPPED BY FRONTEX AND AUTHORITIES.

We continue AND expect:

--> Effective access to political asylum.

--> Translations by people who can translate in the refugees' languages and not by agents of Frontex.

--> Stop the 'War' in our neighborhood that serves the requirements of EU.

--> We do not want the refugee hunters of Frontex. Banish Frontex.

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΝΙΓΟΝΤΑΙ, ΚΥΝΗΓΟΥΝΤΑΙ, ΦΥΛΑΚΙΖΟΝΤΑΙ, ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΠΑΓΑΓOΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ FRONTEX ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ.

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ-ΣΑΜΟΣ
Σάμος 19/02/2010

Το πρωί της Πέμπτης 18/02, 50 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από το κέντρο κράτησης Σάμου με το καράβι προς Αθήνα, προκειμένου να απελαθούν. Από τότε έχουν χαθεί τα ίχνη τους καθώς δε μπορούν να επικοινωνήσουν με κανέναν και δεν έχουν πρόσβαση σε νομική βοήθεια.. Το γεγονός αυτό προστίθεται στις παράνομες μεταγωγές με σκοπό την απέλαση των 85 προσφύγων στις 12/12/09 και των 24 Αφγανών και Ιρανών προσφύγων στις 14/01 χωρίς να τηρηθούν ούτε οι βασικές εγγυήσεις των δικαιωμάτων τους ως προσφύγων και κρατουμένων.

Οι πρόσφυγες δεν ενημερώνονται ούτε για πιο λόγο μεταφέρονται ούτε για τον προορισμό της μεταγωγής τους., καταγράφονται από τις ελληνικές αρχές με την συνδρομή της frontex αυθαιρέτως οι αφγανοί ως ιρανοί χωρίς να το γνωρίζουν οι ίδιοι οι πρόσφυγες και προσπαθούν να απελαθούν στην Τουρκία με το πρωτόκολλο απανεισδοχής Ελλάδας –Τουρκίας.

Ενώ η Frontex αναβαθμίζεται, και σε συνεργασία με το λιμενικό Σάμου εντείνει την προσπάθεια της για τη "φύλαξη" των συνόρων- ανατολικά του νησιού- από την εισροή προσφύγων ,τα ναυάγια πυκνώνουν: ( δύο μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2010), και εμείς μετράμε πτώματα στις ακτές του νησιού ( 9 συνολικά) οι αγνοούμενοι πολλοί, οι οποίοι δεν αναφέρονται πια από τα ΜΜΕ και τους αρμόδιους,(αφού αυτοί που τους αναζητούν είναι αόρατοι με φωνές που δεν ακούγονται).

Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν μαρτυρίες προσφύγων για το λιμενικό, όχι για πρώτη φορά, που αναφέρουν "….μας χτυπούσαν, μας έβρισαν ακόμα έχουμε τα σημάδια πάνω μας ,κάποιοι από μας έχουν σπασίματα ,μας απείλησαν με όπλα και πυροβόλησαν για εκφοβισμό και πέταξαν τα κινητά μας στη θάλασσα…." σε κείμενο τους, το οποίο μας παρέδωσαν κατά την διάρκεια της επίσκεψης μας στο κέντρο στις 5/02/2010.

Η θωράκιση των συνόρων και η αντιπροσφυγική πολιτική που συνεχίζει η κυβέρνηση, το κυνηγητό της Frontex -που δεν σταματά το κύμα των προσφύγων, αλλά ανοίγει πόλεμο στην περιοχή με άοπλους και κυνηγημένους ανθρώπους, προερχόμενους και από εμπόλεμες περιοχές- διογκώνει και τρέφει το λαθρεμπόριο, έχουν σαν σκοπό την υπακοή στην επιταγή της Ε.Ε για Ευρώπη-φρούριο.

ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΝΙΓΟΝΤΑΙ, ΚΥΝΗΓΟΥΝΤΑΙ, ΦΥΛΑΚΙΖΟΝΤΑΙ, ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΠΑΓΑΓOΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ FRONTEX ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ.

Συνεχίζουμε και απαιτούμε:
➢ Πραγματική πρόσβαση στο άσυλο.
➢ Μεταφραστές στις γλώσσες τους και όχι μετάφραση από τους πράκτορες της Frontex.
➢ Να σταματήσει ο "πόλεμος" στην γειτονιά μας που εξυπηρετεί επιταγές της Ε.Ε.
➢ Ανεπιθύμητοι οι κυνηγοί των προσφύγων της Frontex να καταργηθούν.

συγκέντρωση αλληλεγγύης

Με αφορμή τη χθεσινή παράνομη μετακίνηση προς απέλαση των 50 προσφύγων από το κέντρο κράτησης της Σάμου καλούμε σε συγκέντρωση αλληλεγγύης αύριο Σάββατο 20/02 στις 10.30 στην πλατεία στο καρλόβασι, και 12.00 στην πλατεία στο Βαθύ

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

παράνομη απέλαση 50 παλαιστίνιων προσφύγων

Σήμερα μεταφέρθηκαν 50 παλαιστίνιοι πρόσφυγες από το κέντρο κράτησης Σάμου στην Αθήνα με το καράβι, και κρατούνται μέχρι να απελαθούν. Κανείς δε γνωρίζει που ακριβώς βρίσκονται, δε μπορούν να επικοινωνήσουν, δεν έχουν πρόσβαση σε νομική βοήθεια. Ομάδα δικηγόρων τους αναζητά.

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Καταγγέλλουν την απέλαση των 42 της Βένας

αναδημοσίευση από ελευθεροτυπία

Ωμή παραβίαση στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων, στη περίπτωση των 42 αλλοδαπών κρατουμένων στο κέντρο της Βένας, οι οποίοι καταδικάστηκαν πρόσφατα σε φυλάκιση και απέλαση επειδή εξεγέρθηκαν για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί εκεί, καταγγέλλει η Ομάδα Δικηγόρων για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών. «Η εξέλιξη της εξέγερσης στη Βένα είναι ενδεικτική των παραβιάσεων», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Τα άτομα αυτά καταδικάστηκαν σε ποινές 4 και 8 μηνών για τις φθορές κατά τη διάρκεια επεισοδίων, ενώ τους επιβλήθηκε και η παρεπόμενη ποινής της δικαστικής απέλασης, χωρίς να ενημερωθούν και να ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους (έφεση ή αναίρεση). Ως συνέπεια αυτής της απόφασης, οι άνθρωποι αυτοί επειλούνται τώρα με αναγκαστική επιστροφή στις χώρες προέλευσής τους, όπου αντιμετωπίζουν διώξεις και κίνδυνο βασανιστηρίων, αιτίες για τις οποίες άλλωστε τις εγκατέλειψαν αναζητώντας καταφύγιο στις χώρες της Ευρώπης», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Μέχρι και σήμερα ζητούμενο είναι η επικοινωνία τους με δικηγόρο, ενώ η καταδίκη τους έγινε όχι μόνο χωρίς νομική συνδρομή αλλά και χωρίς προσήκουσα διερμηνεία! Για τους λόγους αυτούς καλούνται όλοι οι αρμόδιοι φορείς να διερευνήσουν τις καταγγελίες και να αποδώσουν ευθύνες. Εδώ και περίπου δύο μήνες, σε ειδική έκθεση που είχε συνταχθεί από ομάδα νομικών της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, είχαν επισημανθεί τα προβλήματα στα κέντρα κράτησης της περιοχής του Εβρου, τα οποία χαρακτηρίζονταν ως «εκτός νομιμότητας».
ΧΡΗ.ΖΕ.

«1η Μαρτίου - 24 ώρες χωρίς εμάς»: Το μεταναστευτικό δεν είναι πρόβλημα

αναδημοσίευση από Enet.gr Ελευθεροτυπία

Σε λευκή απεργία κατεβαίνουν οι μετανάστες στην Ευρώπη

Η πρώτη λευκή απεργία των μεταναστών διοργανώνεται μέσω διαδικτύου από την κίνηση «1η Μαρτίου - 24 ώρες χωρίς εμάς» με βασικό άξονα την αποχή των μεταναστών από κάθε οικονομική συναλλαγή την 1η Μαρτίου.

Το κίνημα ξεκίνησε μέσω του Facebook από το Παρίσι και τώρα υπάρχουν πάνω από 30 τοπικές επιτροπές στις μεγαλύτερες πόλεις της Γαλλίας ενώ πέρασε γρήγορα στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα. Η Πέγκι Ντερντέρ, μία εκ των πρωτοπόρων της κίνησης, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην Αθήνα τονίζει ότι η "1η Μαρτίου - 24 ώρες χωρίς εμάς" είναι ένα “κίνημα από τους πολίτες, για τους πολίτες” και εκτιμά ότι την 1η Μαρτίου θα συμμετάσχουν στην κίνηση η Γερμανία και το Βέλγιο, πράγμα που το καθιστά μια “πανευρωπαϊκή κίνηση πολιτών".

"Είναι λάθος να παρουσιάζεται το μεταναστευτικό ως πρόβλημα. Ο στόχος είναι να αποπροσανατολιστεί η κοινωνία, ειδικότερα τώρα που βρισκόμαστε στη μέση της οικονομικής κρίσης", συμπλήρωσε η ίδια.

Η αφορμή του κινήματος

"Πάντα χρειάζεται ένας Άραβας. Όταν υπάρχει ένας, όλα είναι καλά. Όταν, όμως μαζευτούν πολλοί, αρχίζουν τα προβλήματα" είχε πει το Σεπτέμβριο του 2009 ο Μπρις Ορτεφέ, υπουργός Μετανάστευσης της Γαλλίας, σε αλγερινής καταγωγής νεαρό μέλος του κόμματός του, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με νεολαίους. Το βίντεο με την ομιλία του υπουργού αναρτήθηκε την ίδια ημέρα στο διαδίκτυο και η γαλλική εφημερίδα "Le Monde", που το ανέδειξε ως μείζον σκάνδαλο με σοβαρές πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις.

Ο υπουργός δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι "απλά αστειευόταν με τον νεαρό", ωστόσο το περιστατικό έγινε αφορμή να ξεκινήσει ένας δημόσιος διάλογος, σε επίπεδο ηλεκτρονικών και έντυπων μέσων μαζικής ενημέρωσης, σχετικά με τα ζητήματα της μετανάστευσης, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού στη γαλλική πολιτική και τη γαλλική κοινωνία.

Η περίπτωση της Γαλλίας

Η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχθηκε, γιατί την 1η Μαρτίου του 2005 τέθηκε σε ισχύ στη Γαλλία ο "κώδικας εισόδου και παραμονής των ξένων και του δικαιώματος ασύλου".

"Είναι ένας νόμος αντίθετος προς τη γαλλική κουλτούρα. Ο νόμος καθορίζει ποιος μετανάστης θα παραμείνει και ποιος θα απελαθεί με βάση τις γνώσεις του, τις δεξιότητές του, ακόμα και βάσει της σωματικής του διάπλασης. Ο μετανάστης δεν αντιμετωπίζεται ως άνθρωπος, αλλά σαν οικονομικό μέγεθος”, τονίζει ο συγγραφέας των βιβλίων "Ανοιχτή επιστολή από ένα παιδί μεταναστών" και "Πολεμικό ημερολόγιο ενός ειρηνιστή" και πρωτοπόρος της κίνησης στη Γαλλία, Ναντίρ Ντεντούν.

“Την 1η Μαρτίου θα γίνουν συγκεντρώσεις σε μεγάλες πόλεις στη Γαλλία, οι μετανάστες δεν θα πάνε στις δουλειές τους, δεν θα ψωνίσουν, δεν θα βγούνε να διασκεδάσουν. Είναι μια κίνηση από πολίτες που δρουν ως άτομα. Είναι μια βαθιά πολιτική και όχι κομματική κίνηση", επεσήμανε ο ίδιος προσθέτοντας ότι "στόχος μας είναι κάθε χρόνο την 1η του Μάρτη να γίνεται μια γιορτή που θα υπενθυμίζει την προσφορά των μεταναστών στην κοινωνία".

Η περίπτωση της Ελλάδας

Ο Νίκο Άγκο, δημοσιογράφος και μέλος της οργανωτικής επιτροπής στην Ελλάδα, τόνισε ότι "η λέξη μετανάστης, για κάποιους ανθρώπους, είναι βρισιά".

"Υπάρχει -πρόσθεσε- μια τρομερή παραπληροφόρηση σχετικά με το θέμα. Συγχέεται το μεταναστευτικό με την ιθαγένεια. Στην Ελλάδα ζούνε και εργάζονται περίπου 1,2 εκατομμύρια νόμιμοι και μη νόμιμοι μετανάστες. Πολλοί θέλουν να εξαφανιστούμε. Την 1η Μαρτίου θα ``εξαφανιστούμε``. H 1η Μαρτίου θα είναι μία λευκή απεργία. Εμείς, οι μετανάστες πρώτης και δεύτερης γενιάς δεν θα συμμετέχουμε σε καμία οικονομική συναλλαγή. Δεν πρόκειται να έρθουμε σε αντιπαράθεση με την ελληνική κοινωνία. Θα πάμε κανονικά στις δουλειές μας, δεν θα κάνουμε διαδηλώσεις, ούτε πορείες. Βρισκόμαστε στην καρδιά του μεταναστευτικού ζητήματος στην Ελλάδα και δεν θέλουμε να ρίξουμε νερό στο μύλο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Θέλουμε αυτή η ειρηνική κίνηση να απλωθεί σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και να έχουμε όσο το δυνατόν μαζικότερη συμμετοχή μεταναστών και Ελλήνων".

"Αρνούμαστε τον ρόλο του καταναλωτή. Διεκδικούμε αυτόν του ενεργού πολίτη. Συμμετέχουμε στην πολιτιστική δημιουργία, είναι το σύνθημα της κίνησής μας", ανέφερε ο Γιώργος Αναστασόπουλος, διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου και μέλος της οργανωτικής επιτροπής.

Ο ίδιος εξήγησε ότι οι τρεις άξονες της κίνησης "1η Μαρτίου - 24 ώρες χωρίς εμάς" στην Ελλάδα, είναι η αποχή μεταναστών και Ελλήνων από οικονομικές δραστηριότητες, η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα ανακοινωθούν προσεχώς και θα γίνουν ταυτόχρονα σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Κοζάνη, καθώς και δημόσια συζήτηση σε εκδήλωση στον "Ιανό", με τη συμμετοχή του δημοσιογράφου Πάσχου Μανδραβέλη, του διευθυντή της εφημερίδας "Αυγή" Νίκου Φίλη, του γενικού γραμματέα μεταναστευτικής πολιτικής Ανδρέα Τάκη, του καθηγητή Δημήτρη Χριστόπουλου, του νομικού Βασίλη Χρονόπουλου και της δασκάλας Στέλλας Πρωτονοταρίου.

Η περίπτωση της Ιταλίας

"Στην Ιταλία, με τον νέο νόμο κατά της λαθρομετανάστευσης, οι μετανάστες κινδυνεύουν εάν χάσουν τη δουλειά τους να πάνε φυλακή ή να απελαθούν. Όλα γίνονται για να δημιουργηθεί ένα προμελετημένο αίσθημα ξενοφοβίας. Στη νότια Ιταλία, στο Λοζάριο, Αφρικανοί μετανάστες εξεγέρθηκαν, γιατί έχαναν τις δουλειές τους από τη στιγμή που η μαφία αποφάσισε ότι θέλει πιο φθηνά εργατικά χέρια από την Ανατολική Ευρώπη. Το γεγονός ότι αντίστοιχα προβλήματα παρουσιάζονται και σε άλλες χώρες, καθιστά το πρόβλημα πανευρωπαϊκό. Αν και είναι δύσκολο να εφαρμοστεί κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, αυτή η κίνηση βάζει σε πρωταγωνιστικό ρόλο τους μετανάστες και τα δικαιώματά τους", δήλωσε η εκπρόσωπος της κίνησης από την Ιταλία, Νταϊμαρέλι Κιντέρο Ταμπερέλ.

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Η Ύπατη Αρμοστεία εκφράζει βαθιά θλίψη για τους θανάτους ανοικτά της Σάμου

ΑΘΗΝΑ – Σύμφωνα με πληροφορίες από το Λιμενικό Σώμα, η προσπάθεια διάσωσης που ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης με τη συμμετοχή της τοπικής ακτοφυλακής και ελικοπτέρου Σούπερ Πούμα κατέληξε στον εντοπισμό οκτώ νεκρών – έξι αντρών, μιας γυναίκας και ενός οκτάχρονου κοριτσιού.

Οι αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό πιθανών επιζώντων, μετά την περισυλλογή ναυαγού από εμπορικό πλοίο ανοικτά της Σάμου. Ο διασωθείς ανέφερε ότι βρισκόταν σε λέμβο που είχε αποπλεύσει από τα τουρκικά παράλια και η οποία ανετράπη λόγω καταιγίδας. Όπως ο ίδιος δήλωσε, εκτός από τα οκτώ θύματα, υπήρχαν και άλλα άτομα στην ίδια βάρκα.

«Η Ύπατη Αρμοστεία εκφράζει τη βαθιά της θλίψη και τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους ανοικτά της Σάμου. Κάθε χρόνο χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες επιχειρούν να φτάσουν στην Ελλάδα, οι περισσότεροι σε μικρά σαπιοκάραβα, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους σε μια ύστατη προσπάθεια να βρουν προστασία, αφού αναγκάζονται να ξεριζωθούν εξαιτίας διώξεων και πολέμων, ή για να βρουν καλύτερες οικονομικές συνθήκες στην Ευρώπη», δήλωσε η Καίτη Κεχαγιόγλου, Υπεύθυνη Τομέα Ενημέρωσης της Υ.Α. στην Ελλάδα, επαινώντας παράλληλα τις προσπάθειες του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος για τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Τον περασμένο Ιανουάριο, οι ελληνικές αρχές περισυνέλεξαν 22 πτώματα στα βόρεια παράλια της χώρας, μέσα σε διάστημα αρκετών ημερών. Εκτιμάται ότι όλοι ήταν θύματα του ίδου ναυαγίου. Τον Οκτώβριο 2009, 10 Αφγανοί πνίγηκαν λίγα μόλις μέτρα ανοικτά της Λέσβου, όταν η βάρκα τους προσέκρουσε σε βράχια και στη συνέχεια βυθίστηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, από το σύνολο των ανθρώπων που επιχείρησαν να φτάσουν στην Ελλάδα το 2009, έχασαν τη ζωή τους 24 άτομα ενώ 59 αναφέρθηκαν ως αγνοούμενοι.

ΤΕΛΟΣ

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με:

Καίτη Κεχαγιόγλου, Υπεύθυνη Τομέα Ενημέρωσης, e-mail: kehayioy@unhcr.org
Στέλλα Νάνου, Βοηθό Τομέα Ενημέρωσης, e-mail: nanou@unhcr.org

Ιστοσελίδες: www.unhcr.gr (Ελληνικά) - www.unhcr.org (Αγγλικά)

UNHCR expresses deep regret over loss of life in Samos sea tragedy

No. 02/10
12 February 2010


Athens – As reported by the Greek Coast Guard, the bodies of eight people – including six men, one woman and one young girl around eight years of age – were recovered yesterday, following a rescue search that had started late Wednesday, with the participation of the local coast guard and a Super Puma helicopter.
Authorities are still searching for possible survivors, after a cargo ship rescued one man from the sea near the eastern Aegean island. The survivor explained that he had been in a rubber dinghy that had sailed from the Turkish shores, when the vessel capsized during a storm. He also said that apart from the eight victims, there were more people on board.
“UNHCR expresses deep regret and condolences to the families of the people who lost their lives off the island of Samos. Thousands of migrants and refugees try to enter Greece every year, most of them sailing from Turkey in small, flimsy boats, risking their lives in desperate attempts to find protection, since they flee persecution or war, or better economic conditions in Europe,” said UNHCR Public Information Officer, Ketty Kehayioylou, who paid tribute to the efforts of the Greek Coast Guard for its rescue operations.

Last January, the Greek authorities recovered 22 bodies on northern Greek shores over the space of several days, all believed to have originated from the same shipwreck. In October 2009, 10 people from Afghanistan had drowned when their boat smashed onto rocks and sank a few meters off the shores of the eastern Aegean island of Lesvos.

According to information from the Ministry of Citizen’ Protection, in 2009, 24 people were reported dead and 59 missing, in their attempt to reach Greece.
END
For further information you may contact:
 Ketty Kehayioylou, Public Information Officer, e-mail: kehayioy@unhcr.org
 Stella Nanou, Snr PI Clerk, e-mail: nanou@unhcr.org

Website: www.unhcr.org (English)
www.unhcr.gr (Greek)

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Εξέγερση μεταναστών στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Βέννας Ροδόπης

από ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΣΕ ΡΟΔΟΠΗ & ΕΒΡΟ

Την Τετάρτη 3 Φλεβάρη στο κέντρο κράτησης μεταναστών στη Βέννα οι εξαθλιωμένοι φυλακισμένοι μετανάστες εξεγέρθηκαν λόγω των απάνθρωπων συνθηκών κράτησης και του παρατεταμένου εγκλεισμού τους. Την προηγούμενη μέρα οι δεσμοφύλακες, για να εκτονώσουν την διαφαινόμενη ένταση, είχαν ζητήσει από την αστυνομία την μεταγωγή 30 κρατουμένων για να λυθεί προσωρινά το πρόβλημα του υπερσυνωστισμού. Παρόλα αυτά, οι μετανάστες εξεγείρονται, βάζουν φωτιά στα ρούχα και τα στρώματα τους. Η αστυνομία επεμβαίνει για να τους καταστείλει και προσαγάγει 42 άτομα ως πρωταίτιους.
Η Βέννα είναι ένας από τους οκτώ εν λειτουργία χώρους – αποθήκες κράτησης μεταναστών σε Ροδόπη και Έβρο. Τα κέντρα σαν τη Βέννα έχουν δημιουργηθεί στα πλαίσια της αντιμεταναστευτικής πολιτικής του κράτους, αφορώντας κανονικά καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Όλα τα κέντρα κράτησης λειτουργούν εκτός νομικού πλαισίου και ειδικά για την περίπτωση Βέννας δεν υπάρχει καν ιδρυτική πράξη που να ορίζει την λειτουργία της. Η Ροδόπη δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα νομών για δημιουργία ΕΧΠΑ (Ειδικοί Χώροι Παραμονής Αλλοδαπών). Ακόμη και στο άρθρο 81 του ν. 3536/2005 που προβλέπει τη δημιουργία ΕΧΠΑ δεν καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις της λειτουργίας τους. Σύμφωνα με εκθέσεις δικηγόρων που έχουν επισκεφτεί το κέντρο οι συνθήκες υγιεινής είναι άθλιες, δεν υπάρχει ιατρικό προσωπικό και οι κρατούμενοι στοιβάζονται σε υπερπολλαπλάσιο αριθμό από αυτόν που το κέντρο έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενεί. Δεν έχουν καμία επαφή με τον έξω κόσμο (δικηγόρους, συγγενείς,διερμηνείς,τοπική κοινωνία) και έχουν ελλειπή πληροφόρηση για τα δικαιώματά τους. Η συμπεριφορά των αρμοδίων είναι συνήθως απαξιωτική, συμβάλλοντας έτσι ακόμα περισσότερο στην προσβολή της αξιοπρέπειας των κρατουμένων.
Στην περίπτωση των 42 κατηγορουμένων για την πρόσφατη εξέγερση βλέπουμε την άμεση απάντηση του κράτους απέναντι σε ανθρώπους που αγωνίζονται για την αξιοπρέπεια και την ελευθερία τους. Οι μετανάστες παρουσιάζονται στον εισαγγελέα με τη διαδικασία του αυτόφωρου, κατηγορούμενοι για απόπειρα απόδρασης, στάση και φθορά δημόσιας περιουσίας. Με διαδικασίες εξπρές την Παρασκευή 5/2, χωρίς δικηγόρο και διερμηνέα, καταδικάζονται σε 4 και 6 μήνες φυλάκιση για απείθεια και διακεκριμένη φθορά και σε δικαστική απέλαση.
Οι μετανάστες ξεκινάνε από χώρες της Αφρικής και της Ανατολής, σε εμπόλεμη ως επί το πλείστον κατάσταση. Η Ελλάδα συχνά αποτελεί έναν ενδιάμεσο σταθμό για τη μετάβασή τους σε χώρες της Ευρώπης, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Μέχρι να “φτάσουν” στα προαναφερθέντα κέντρα (στρατόπεδα) κράτησης έχουν περάσει τα σύνορα, είτε από ξηράς είτε από θαλάσσης. Στη διαδρομή αυτή τους έχουν “βοηθήσει” έμποροι με αντάλλαγμα χιλιάδες ευρώ. Πρόσφατα, μια αποτυχημένη απόπειρα ξέβρασε σε Αλεξανδρούπολη και Φανάρι 22 πτώματα.
Η πολιτική του εξευτελισμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, του βασανισμού και της καταστολής υλοποιείται από το ελληνικό κράτος σε πλήρη εναρμόνιση με τις επιταγές της θωράκισης της Ευρώπης φρούριο. Το κράτος αποβάλλει για ακόμη μια φορά το προσωπείο του παραβαίνοντας το ίδιο τους νόμους που με σαφήνεια ή οχι θεσπίζει για την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας. Φυσικά δεν περιμένουμε από κανένα νομικό πλαίσιο να ορίσει το τι σημαίνει αξιοπρέπεια και υπό ποιους όρους αυτή παραβιάζεται. Θεωρούμε ότι το δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση, στην αξιοπρέπεια και στην ελευθερία επιλογής του πού θα ζήσει κάποιος είναι αδιαπραγμάτευτο.
• Απαιτούμε την άμεση κατάργηση των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος.
• Άμεση απελευθέρωση όλων των κρατούμενων μεταναστών.
• Αθώωση των 42 κατηγορουμένων για την εξέγερση στη Βέννα την 3η Φλεβάρη.
• Ο αγώνας για ζωή, αξιοπρέπεια και ελευθερία δεν είναι παράνομος, είναι δίκαιος.

Καλούμε σε συνέλευση αύριο Πέμπτη 11/02 και ώρα 19.00 στο αμφιθέατρο προκάτ στο πολυτεχνείο Ξάνθης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- για το νομοσχέδιο για την Ιθαγένεια

Το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, μετά και τη λεγόμενη «δημόσια διαβούλευση» φαίνεται να καταλήγει σε αντιδραστική κατεύθυνση. Οι προϋποθέσεις για τη υποβολή αίτησης από πλευράς των παιδιών μεταναστών είναι απαγορευτικές για τη συντριπτική πλειοψηφία, ενώ την ίδια στιγμή ξεκαθαρίζεται ρητά ότι δεν θα είναι δυνατό σε κανέναν μη νόμιμο μετανάστη να εξασφαλίσει μελλοντικά τις προϋποθέσεις. Ουσιαστικά η κυβέρνηση θεσμοθετεί το διαχωρισμό των μεταναστών σε μια μικρή μειοψηφία που την ορίζει ως «νόμιμη» και στη συντριπτική πλειοψηφία που την ορίζει ως «παράνομη».
Αλλά ακόμη και αυτοί οι «προνομιούχοι» που εξασφαλίζουν τις τυπικές προϋποθέσεις, πρέπει να υποβληθούν σε εξευτελιστικές γραπτές εξετάσεις και συστατικές επιστολές από έλληνες πολίτες για να αποδείξουν την υποταγή και την υπακοή τους, πρέπει να μη θεωρηθούν εν δυνάμει επικίνδυνοι για τη δημόσια και εθνική ασφάλεια.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε σύμπλευση με τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ, επιδιώκει να κλείσει οριστικά το ζήτημα των μεταναστών, αναγνωρίζοντας δικαιώματα μόνο σε λίγους, ενώ για τους υπόλοιπους επιφυλάσσει επέκταση της ομηρίας τους μέσα από τη μαύρη εργασία, την υπερεκμετάλλευση, τη ζωή χωρίς δικαιώματα με μόνιμο το φόβο της απέλασης. Στην πραγματικότητα θεσμοθετούνται οι όροι του σύγχρονου σκλαβοπάζαρου, νομιμοποιούνται τα περιστατικά τύπου Μανωλάδα, ενώ ταυτόχρονα υποδαυλίζεται ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, η διχόνοια στα πλαίσια του ίδιου του λαού ανάμεσα σε ντόπιους και ξένους εργαζόμενους.
Η Κίνηση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες καταγγέλλει ως αντιδραστικό το νομοσχέδιο, μακριά αλλά κυρίως ενάντια στις ανάγκες των μεταναστών.
Το αίτημα για ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ γίνεται ακόμη πιο επίκαιρο και απαιτείται να προωθηθεί αποφασιστικά από όλο το φάσμα των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας.
Σάμος, 11/02/2010

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Κυνήγι μεταναστών στην Βολισσό της Χίου

Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου
8/02/2009


Κυνήγι μεταναστών στην Βολισσό της Χίου

Σύμφωνα με αναφορές το προηγούμενο Σάββατο γύρω στις 3 μ.μ. τρία υπηρεσιακά αυτοκίνητα (2 citroen xsara και 1 τζιπ terrano) του τμήματος ασφάλειας Χίου απέκλισαν τους κεντρικούς δρόμους της Βολισσού Χίου. Στη συνέχεια οι άνδρες της ασφάλειας χωρίς να δώσουν τα στοιχεία τους ως όφειλαν, «μάζεψαν» όσους μετανάστες εργάζονταν στην περιοχή, με άγριο τρόπο και απειλές, τους φόρεσαν χειροπέδες και τους οδήγησαν πισθάγκωνα σιδηροδέσμιους, αρχικά στον αστυνομικό σταθμό Βολισσού και στην συνέχεια γύρω στις 8.30 το βράδυ στην πόλη της Χίου.

Παρά το γεγονός ότι οι μετανάστες έκαναν γνωστό από την πρώτη στιγμή στους άνδρες της ασφάλειας ότι κατέχουν όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα τα οποία βρίσκονταν είτε στα αυτοκίνητα τους είτε στα σπίτια τους , δεν τους επέτρεψαν να τα προσκομίσουν ενώ ακόμη και τα δύο άτομα που δεν είχαν άδεια παραμονής εξ αρχής το δήλωσαν στους αστυνομικούς.

Επίσης, σύμφωνα και πάλι με τις αναφορές, οι αστυνομικοί αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν την άδεια παραμονής έγγαμου μετανάστη ο οποίος διαμένει στην πόλη της Χίου και την οποία έστειλε η σύζυγος του από το φαξ της αστυνομίας Χίου στον αστυνομικό σταθμό Βαλισσού.

Οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται χρόνια τώρα με τις οικογένειες τους στην Βολισσό ζήτησαν να μην τους φορέσουν χειροπέδες ώστε να μην ταπεινωθούν στα μάτια των παιδιών τους και των συγχωριανών τους διασχίζοντας την κεντρική πλατεία του χωριού ως εγκληματίες, δηλώνοντας εξ αρχής πρόθυμοι να τους ακολουθήσουν στο αστυνομικό σταθμό Βολισσού. Οι άνδρες της ασφάλειας όχι μόνο δεν σεβάστηκαν αυτό αλλά αντίθετα τους απείλησαν ότι αν τολμήσουν να διαφύγουν θα έχει ο καθένας τους από μία σφαίρα στην πλάτη.

Οι μετανάστες κρατήθηκαν με τις χειροπέδες στον αστυνομικό σταθμό Βολισσού για αρκετές ώρες, διάστημα κατά το οποίο δεν προχώρησαν σε κανέναν έλεγχο των στοιχείων τους, παρότι γνωστοί οι περισσότεροι από αυτούς στην εκεί αστυνομική δύναμη και σε κάθε περίπτωση ήταν εύκολη η διασταύρωση των στοιχείων τους. Τις 3 και πλέον ώρες που βρίσκονταν στον αστυνομικό σταθμό παρέμεναν πισθάγκωνα δεμένοι με χειροπέδες.

Οι αστυνομικοί αρνήθηκαν να τους δώσουν φαγητό ή νερό που ζήτησαν με δικά τους έξοδα, ενώ όση ώρα παρέμεναν σιδεροδέσμιοι στον αστυνομικό σταθμό Βολισσού, σύμφωνα πάντοτε με καταγγελίες, οι άνδρες της ασφάλειας μετακινήθηκαν στα Λημνιά για φαγητό σε τοπική ταβέρνα.

Αργά το απόγευμα 8 με 8.30 τους μετέφεραν δεμένους με χειροπέδες σε 3 οχήματα της ασφάλειας στην Χίο, όπου έπειτα από περίπου μία ώρα και μετά τον σχετικό έλεγχο τους άφησαν ελεύθερους να επιστρέψουν στα σπίτια τους στη Βολισσό (40 km μακρυά).

Να σημειώσουμε και πάλι ότι όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι, πλην δύο ατόμων οι οποίοι άλλωστε από την πρώτη στιγμή αποδέχθηκαν ότι δεν διαθέτουν έγγραφα νόμιμης παραμονής.

Καταγγέλλουμε:
Την πολιτική μηδενικής ανοχής η οποία κυνηγά εργάτες μετανάστες, που αγωνίζονται για την επιβίωση τους.
Τις επιχειρήσεις σκούπα εναντίων των μεταναστών που έχουν ως μοναδικό κριτήριο την «εμφάνιση» ή την καταγωγή τους.
Την συμπεριφορά των αστυνομικών υπαλλήλων που όπως φαίνεται επιδεικνύουν υπέρ του δέοντoς πυγμή σε αδύναμους, συμπεριφερόμενοι ως ρατσιστές, εξευτελίζοντας και ταλαιπωρώντας ανθρώπους στον τόπο κατοικίας τους κατά παράβαση κάθε ηθικής και νόμου.

Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Police blockade newly-opened space for migrants and activists in Calais.

For Immediate Release: 05/02/10

Police blockade newly-opened space for migrants and activists in
Calais.

Today, despite a heavy police presence migrants successfully entered
the newly-opened Kronstadt hangar at the invitation of NoBorders
activists. The hangar is intended to be a space for
information-sharing, debate and practical solidarity.

Together, around 100 activists and migrants broke through police lines
chanting "Freedom! Freedom!". Riot police in full body protection are
currently circling the building and threatening the migrants with mass
arrests. People are currently occupying the building.

Stephane Blois, from Calais Migrant Solidarity, explains: "When the
police cleared the jungle, they used coaches like those outside the
hangar to transport hundreds of migrants to the detention centre. What
we see here tonight is another example of repressive policing where
migrants are routinely arrested and then shortly after released
shortly. We want to work together here to resist this coordinated
strategy of cross-channel oppression." (1)

The increase in opposition to the policies of the French state in
Calais are testimont to the failure of an immigration system which
rests on using police repression to drive away migrants (2). Besson?s
attempt to make the town a "migrant-free zone" can never be succesful
because it does not acknowledge the number of factors that contribute
to migration.

The events of tonight show the force of the state?s response to any
form of opposition to the current border regime. The hangar was opened
in response to the extreme situation in Calais and as an act of
solidarity with migrants.
Jenny Roberts said: "This is not a new Sangatte. This is the result of
the endless persecution of migrants in Calais, and the hangar was
opened with the support of local humanitarian organisations and some
residents"(3).

To speak to someone in the hangar call 0033 699 746 700

Contact in France: noborder-groupelocal-calais@hotmail.fr
Contact in the UK: calaisolidarity@gmail.com

http://noborders.org.uk
http://calaismigrantsolidarity.wordpress.com


NOTES TO EDITORS

(1)
In November, NoBorders activists from both sides of the Channel
organised a demonstration at the centre of joint intelligence in
Folkestone and in December the first joint charter flight between the
UK and France took place.

(2)
The media response to the high-profile destruction of the jungle in
September showed the concerns surrounding the methods used by the
French government . Alan Johnson, the UK Home Secretary, said he was
"delighted" with the operation.

(3)
NoBorders activists have maintained a presence in Calais since the
NoBorder camp last June, and this new collaboration with associations
is an expression of the urgent need to have a political response to
ongoing oppression which has escalated since the destruction of the
jungle in September. For an overview, see
www.calaismigrantsolidarity.wordpress.com

_______________________________________________
Channelcrossing mailing list
Channelcrossing@lists.aktivix.org
https://lists.aktivix.org/mailman/listinfo/channelcrossing