ανοιχτή συνέλευση κάθε δευτέρα, 18.00
καρλόβασι- Ίριδα, βαθύ- στέκι (εκ περιτροπής)

email: samos.allhleggyh.stous.prosfyges@gmail.com


Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Η Ύπατη Αρμοστεία εκφράζει βαθιά θλίψη για τους θανάτους ανοικτά της Σάμου

ΑΘΗΝΑ – Σύμφωνα με πληροφορίες από το Λιμενικό Σώμα, η προσπάθεια διάσωσης που ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης με τη συμμετοχή της τοπικής ακτοφυλακής και ελικοπτέρου Σούπερ Πούμα κατέληξε στον εντοπισμό οκτώ νεκρών – έξι αντρών, μιας γυναίκας και ενός οκτάχρονου κοριτσιού.

Οι αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό πιθανών επιζώντων, μετά την περισυλλογή ναυαγού από εμπορικό πλοίο ανοικτά της Σάμου. Ο διασωθείς ανέφερε ότι βρισκόταν σε λέμβο που είχε αποπλεύσει από τα τουρκικά παράλια και η οποία ανετράπη λόγω καταιγίδας. Όπως ο ίδιος δήλωσε, εκτός από τα οκτώ θύματα, υπήρχαν και άλλα άτομα στην ίδια βάρκα.

«Η Ύπατη Αρμοστεία εκφράζει τη βαθιά της θλίψη και τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους ανοικτά της Σάμου. Κάθε χρόνο χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες επιχειρούν να φτάσουν στην Ελλάδα, οι περισσότεροι σε μικρά σαπιοκάραβα, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους σε μια ύστατη προσπάθεια να βρουν προστασία, αφού αναγκάζονται να ξεριζωθούν εξαιτίας διώξεων και πολέμων, ή για να βρουν καλύτερες οικονομικές συνθήκες στην Ευρώπη», δήλωσε η Καίτη Κεχαγιόγλου, Υπεύθυνη Τομέα Ενημέρωσης της Υ.Α. στην Ελλάδα, επαινώντας παράλληλα τις προσπάθειες του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος για τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Τον περασμένο Ιανουάριο, οι ελληνικές αρχές περισυνέλεξαν 22 πτώματα στα βόρεια παράλια της χώρας, μέσα σε διάστημα αρκετών ημερών. Εκτιμάται ότι όλοι ήταν θύματα του ίδου ναυαγίου. Τον Οκτώβριο 2009, 10 Αφγανοί πνίγηκαν λίγα μόλις μέτρα ανοικτά της Λέσβου, όταν η βάρκα τους προσέκρουσε σε βράχια και στη συνέχεια βυθίστηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, από το σύνολο των ανθρώπων που επιχείρησαν να φτάσουν στην Ελλάδα το 2009, έχασαν τη ζωή τους 24 άτομα ενώ 59 αναφέρθηκαν ως αγνοούμενοι.

ΤΕΛΟΣ

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με:

Καίτη Κεχαγιόγλου, Υπεύθυνη Τομέα Ενημέρωσης, e-mail: kehayioy@unhcr.org
Στέλλα Νάνου, Βοηθό Τομέα Ενημέρωσης, e-mail: nanou@unhcr.org

Ιστοσελίδες: www.unhcr.gr (Ελληνικά) - www.unhcr.org (Αγγλικά)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου