ανοιχτή συνέλευση κάθε δευτέρα, 18.00
καρλόβασι- Ίριδα, βαθύ- στέκι (εκ περιτροπής)

email: samos.allhleggyh.stous.prosfyges@gmail.com


Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Ενημέρωση από την επίσκεψη στο Κέντρο Κράτησης την Παρασκευή 5/3

Στο Κέντρο βρίσκονται περίπου 200 άτομα, μεταξύ των οποίων 4 παιδία μικρής ηλικίας από το Αφγανιστάν. Οι 130 από αυτούς δηλώνουν Παλαιστίνιοι και κρατούνται στο κέντρο εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα σε σχέση με τους υπόλοιπουs πρόσφυγες.

Συγκεκριμένα μια ομάδα 55 Παλαιστινίων κρατείται στο Κέντρο από τις 27 Γενάρη. Απαιτούν να αφεθούν ελεύθεροι όλο αυτό το διάστημα, αλλά παρά τις υποσχέσεις των αρχών παραμένουν φυλακισμένοι. Τη Δευτέρα 1/3 ξεκίνησαν απεργία πείνας και για να ενισχύσουν τη διαμαρτυρίας τους αρνούνταν να μπουν στους κοιτώνες και κοιμούνταν στο προαύλιο έως την Παρασκευή 5/3. 4 άτομα αρρώστησαν και εισήχθηκαν στο νοσοκομείο. Πριν από αυτούς είχαν ξεκινήσει απεργία πείνας άλλοι 3 Παλαιστίνιοι, τους οποίους η αστυνομία προσήγαγε και φυλάκισε στο αστυνομικό τμήμα για 8 ημέρες σαν να ήταν κοινοί εγκληματίες.

Οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι είναι οργισμένοι και καταγγέλλουν ότι οι αρχές τους εμπαίζουν και ότι τους επιβάλουν με τη βία (λεκτική) να υπογράφουν έγγραφα γραμμένα στην ελληνική γλώσσα, με άγνωστο σε αυτούς περιεχώμενο. Καταγγέλλουν επίσης πως ο μεταφραστής του Κέντρου (υπάλληλος της FRONTEX) δηλώνει διαφορετική εθνικότητα στα έγγραφά τους από την πραγματική τους. Θέλουν να γνωρίζουν πότε θα αφεθούν ελεύθεροι ή αν είναι και επίσημα φυλακισμένοι.

Μας είπε χαρακτηριστικά ένας από αυτούς: «Ταξιδεύουμε για 5 μήνες. Γλυτώσαμε από τις σφαίρες. Ήρθαμε εδώ και μας συμπεριφέρονται σαν σκουπίδια…»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου