ανοιχτή συνέλευση κάθε δευτέρα, 18.00
καρλόβασι- Ίριδα, βαθύ- στέκι (εκ περιτροπής)

email: samos.allhleggyh.stous.prosfyges@gmail.com


Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 17/01/09

Στις 14 Ιανουαρίου μεταφέρθηκαν από το κέντρο κράτησης Σάμου για παράνομη απέλαση 24 άτομα ανάμεσα στους οποίους 6 Ιρανοί πρόσφυγες με ιστορικό πολιτικών διώξεων και 10 Αφγανοί.

Οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν ακτοπλοϊκώς στον Πειραιά, χωρίς να γνωρίζουν πού πηγαίνουν. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε κρατητήρια στο Νομό Αττικής (οι ιρανοί πρόσφυγες κρατούνται στα Παλαιά Κρατητήρια Ελληνικού σε άθλιες συνθήκες) Μέχρι σήμερα κρατούνται, χωρίς ενημέρωση για τα δικαιώματά τους, χωρίς διερμηνέα και χωρίς τη δυνατότητα νομικής συνδρομής.

Οι Ιρανοί πρόσφυγες έκαναν αίτηση ασύλου στη Σάμο ζητώντας προστασία από το ελληνικό κράτος, επικαλούμενοι φόβο σύλληψης, βασανισμού ακόμη και εξωδικαστικής εκτέλεσης από τις ιρανικές αρχές για λόγους πολιτικούς. Κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη συλληφθεί και βασανιστεί από τις ιρανικές αρχές κατά τη διάρκεια των πρόσφατων πολιτικών αναταραχών στο Ιράν.

Αντί όμως να παρασχεθεί στους ιρανούς πρόσφυγες η οφειλόμενη από το ελληνικό κράτος προστασία, η Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου, εξέδωσε παρανόμως εις βάρος τους απόφαση απέλασης και διέταξε την πολύμηνη κράτηση τους.

Στη συνέχεια, μετά από μια παρωδία διαδικασίας ασύλου (δεν υπήρχε ούτε κατάλληλος διερμηνέας κατά την συνέντευξη τους στην Γνωμοδοτική Επιτροπή) ο Αστυνομικός διευθυντής Σάμου απέρριψε το αίτημά ασύλου τους και στη συνέχεια διέταξε την εκτέλεση της απόφασης απέλασης στο Ιράν κατά παράβαση των διεθνών διατάξεων και παρά τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης περί προστασίας των προσφύγων και αλλαγής του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για τη διαδικασία ασύλου λόγω ανεπαρκειών, που εκθέτουν την Ελλάδα διεθνώς.

Σημειωτέον ότι μόλις το βράδυ της 13ης Ιανουαρίου τους κοινοποιήθηκε η απορριπτική απόφαση επί του αιτήματος ασύλου και την επόμενη ημέρα μετήχθησαν στην Αθήνα προς απέλαση, χωρίς να ενημερωθούν και χωρίς να έχουν πρόσβαση σε νομική συνδρομή, έτσι ώστε να προσφύγουν κατά της απορριπτικής απόφασης στο Συμβούλιο Επικρατείας.

Επιπλέον, άγνωστα παραμένουν τα κριτήρια επιτόπιας επιλογής για μεταγωγή των 24 ατόμων μέσα από το κέντρο, από πράκτορα της FRONTEX.

Για τους παραπάνω λόγους, καταγγέλλουμε τη συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων προσφύγων από τους εμπλεκόμενους φορείς.

Καταγγέλλουμε επίσης την προκλητική κώφωση της δικαιοσύνης, της κυβέρνησης, των διεθνών οργανισμών που δρουν στην Ελλάδα με σκοπό την προάσπιση των προσφυγικών δικαιωμάτων, και όλων των αρμοδίων.

Θεωρούμε ότι το σκοτεινό αυτό πλαίσιο της συστηματοποιημένης παράνομης πρακτικής, της συγκάλυψης, της κατ’ επίφαση νομιμότητας και της ανοχής μολύνει πληγιασμένους θεσμούς. Γνωρίζουμε δε ότι ο λοιμός αφού εξαπλωθεί δεν κάνει διακρίσεις.

Κίνηση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα-Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου