ανοιχτή συνέλευση κάθε δευτέρα, 18.00
καρλόβασι- Ίριδα, βαθύ- στέκι (εκ περιτροπής)

email: samos.allhleggyh.stous.prosfyges@gmail.com


Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΝΙΓΟΝΤΑΙ, ΚΥΝΗΓΟΥΝΤΑΙ, ΦΥΛΑΚΙΖΟΝΤΑΙ, ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΠΑΓΑΓOΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ FRONTEX ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ.

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ-ΣΑΜΟΣ
Σάμος 19/02/2010

Το πρωί της Πέμπτης 18/02, 50 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από το κέντρο κράτησης Σάμου με το καράβι προς Αθήνα, προκειμένου να απελαθούν. Από τότε έχουν χαθεί τα ίχνη τους καθώς δε μπορούν να επικοινωνήσουν με κανέναν και δεν έχουν πρόσβαση σε νομική βοήθεια.. Το γεγονός αυτό προστίθεται στις παράνομες μεταγωγές με σκοπό την απέλαση των 85 προσφύγων στις 12/12/09 και των 24 Αφγανών και Ιρανών προσφύγων στις 14/01 χωρίς να τηρηθούν ούτε οι βασικές εγγυήσεις των δικαιωμάτων τους ως προσφύγων και κρατουμένων.

Οι πρόσφυγες δεν ενημερώνονται ούτε για πιο λόγο μεταφέρονται ούτε για τον προορισμό της μεταγωγής τους., καταγράφονται από τις ελληνικές αρχές με την συνδρομή της frontex αυθαιρέτως οι αφγανοί ως ιρανοί χωρίς να το γνωρίζουν οι ίδιοι οι πρόσφυγες και προσπαθούν να απελαθούν στην Τουρκία με το πρωτόκολλο απανεισδοχής Ελλάδας –Τουρκίας.

Ενώ η Frontex αναβαθμίζεται, και σε συνεργασία με το λιμενικό Σάμου εντείνει την προσπάθεια της για τη "φύλαξη" των συνόρων- ανατολικά του νησιού- από την εισροή προσφύγων ,τα ναυάγια πυκνώνουν: ( δύο μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2010), και εμείς μετράμε πτώματα στις ακτές του νησιού ( 9 συνολικά) οι αγνοούμενοι πολλοί, οι οποίοι δεν αναφέρονται πια από τα ΜΜΕ και τους αρμόδιους,(αφού αυτοί που τους αναζητούν είναι αόρατοι με φωνές που δεν ακούγονται).

Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν μαρτυρίες προσφύγων για το λιμενικό, όχι για πρώτη φορά, που αναφέρουν "….μας χτυπούσαν, μας έβρισαν ακόμα έχουμε τα σημάδια πάνω μας ,κάποιοι από μας έχουν σπασίματα ,μας απείλησαν με όπλα και πυροβόλησαν για εκφοβισμό και πέταξαν τα κινητά μας στη θάλασσα…." σε κείμενο τους, το οποίο μας παρέδωσαν κατά την διάρκεια της επίσκεψης μας στο κέντρο στις 5/02/2010.

Η θωράκιση των συνόρων και η αντιπροσφυγική πολιτική που συνεχίζει η κυβέρνηση, το κυνηγητό της Frontex -που δεν σταματά το κύμα των προσφύγων, αλλά ανοίγει πόλεμο στην περιοχή με άοπλους και κυνηγημένους ανθρώπους, προερχόμενους και από εμπόλεμες περιοχές- διογκώνει και τρέφει το λαθρεμπόριο, έχουν σαν σκοπό την υπακοή στην επιταγή της Ε.Ε για Ευρώπη-φρούριο.

ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΝΙΓΟΝΤΑΙ, ΚΥΝΗΓΟΥΝΤΑΙ, ΦΥΛΑΚΙΖΟΝΤΑΙ, ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΠΑΓΑΓOΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ FRONTEX ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ.

Συνεχίζουμε και απαιτούμε:
➢ Πραγματική πρόσβαση στο άσυλο.
➢ Μεταφραστές στις γλώσσες τους και όχι μετάφραση από τους πράκτορες της Frontex.
➢ Να σταματήσει ο "πόλεμος" στην γειτονιά μας που εξυπηρετεί επιταγές της Ε.Ε.
➢ Ανεπιθύμητοι οι κυνηγοί των προσφύγων της Frontex να καταργηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου