Στο κέντρο της παλιάς Πόλης στα Χανιά, τη Δευτέρα 24/05, πραγματοποιήθηκε νέα φασιστική εμπρηστική επίθεση σε σπίτι μεταναστών. Έπειτα από μια σειρά επιθέσεων που έγιναν Φθινόπωρο και Χειμώνα στα Χανιά (ξυλοδαρμοί μεταναστών, χάραξη αγκυλωτού σταυρού σε μια εκπαιδευτικό, μολότοφ σε σπίτι κοινωνικού αγωνιστή, ναζιστικές εμπρηστικές επιθέσεις στην εβραϊκή συναγωγή και στο Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών, επιθέσεις σε κοινωνικούς χώρους), έρχεται αυτή η νέα επίθεση ωμή κ απάνθρωπη: ρίψη μολότοφ στη τζαμένια πρόσοψη ενός ισόγειου σπιτιού που κατοικούν μετανάστες, βραδινή ώρα που οι άνθρωποι αναπαύονται.
Για «κακή» τύχη των φασιστοειδών, οι κάτοικοι του φτωχικού σπιτιού δεν κοιμόντουσαν και κατάφεραν να σβήσουν έγκαιρα τη φωτιά περιορίζοντας ευτυχώς τις ζημιές σε υλικές
Για «κακή» τύχη των θρασύδειλων, η γειτονιά αντιλήφθηκε την παρουσία τους, καταδίκασε την πράξη τους και στάθηκε αλληλέγγυα απέναντι στους μετανάστες που δέχτηκαν επίθεση.
Για «κακή» τύχη των «παλικαράδων» η κοινωνία των Χανίων καταδικάζει και αυτήν την φασιστική επίθεση δηλώνοντας, για ακόμη μια φορά, ότι στα Χανιά δεν έχουν θέση φασιστικές και ρατσιστικές ιδεολογίες και πρακτικές.
Τα ολοένα αυξανόμενα κοινωνικά προβλήματα που επιφέρει η εμβάθυνση της οικονομικής κρίσης, η ολοένα συγκέντρωση πλούτου στα χέρια λίγων ανθρώπων, η σαθρότητα της ελληνικής πραγματικότητας οδηγούν σε απόγνωση και πιθανών να στρέφουν ορισμένους ανθρώπους σε ακροδεξιές αντιλήψεις. Είναι όμως σίγουρο, πως τα παραπάνω αδιέξοδα δεν πρόκειται να βρούνε λύση με τις επιθέσεις τυφλής βίας προς τους κοινωνικά «αδύνατους»
Γι’ αυτό και όλοι εμείς, η χανιώτικη κοινωνία, δεν πρέπει να ανεχτούμε τέτοιου είδους επιθέσεις που δεν αφορούν μόνο αυτούς που τις δέχονται, αλλά όλους μας. Γιατί ο φασισμός στόχο έχει να δηλητηριάσει την κοινωνία με ρατσιστικό μίσος, να στοχοποιήσει τους μετανάστες για τα προβλήματα και τα αδιέξοδα που προκαλεί το ίδιο το σύστημα, να φοβίσει τους πολίτες την ώρα που οι μαζικοί αγώνες είναι απαραίτητη προϋπόθεση έτσι ώστε να μπει φραγμός στα μέτρα που βάζουν σε δυστυχία τις ζωές μας.
Το Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών, υποστηρίζει την κοινωνία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και στέκεται αλληλέγγυο δίπλα στους μετανάστες, οι οποίοι είναι αυτοί που κυρίως εισπράττουν τη βαρβαρότητα των φασιστοειδών.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΤΕΚΙ- ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Παρασκευή 28 Μαΐου 2010
Έκθεση Διεθνούς Αμνηστίας για την Ελλάδα, 2009-2010
ΕΛΛΑΔΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αρχηγός κράτους: Κάρολος Παπούλιας
Αρχηγός κυβέρνησης: Γιώργος Παπανδρέου
(αντικατέστησε τον Κώστα Καραμανλή τον Οκτώβριο)
Θανατική ποινή: Έχει καταργηθεί για όλα τα εγκλήματα
Πληθυσμός: 11,2 εκατομμύρια
Προσδόκιμο ζωής: 79,1 έτη
Θνησιμότητα κάτω των 5 ετών (α/κ): 5/4 στα 1000 άτομα
Ποσοστό εγγραμμάτων ενηλίκων: 97,1%
Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους συνεχίστηκαν οι καταγγελίες για κρούσματα κακομεταχείρισης από μέλη των σωμάτων ασφαλείας. Ένα νέο Προεδρικό Διάταγμα στέρησε από τους αιτούντες άσυλο το δικαίωμα αποτελεσματικής προσφυγής. Υπήρξαν καταγγελίες για αυθαίρετες επαναπροωθήσεις παράτυπων μεταναστών και πιθανών αιτούντων άσυλο από τον Έβρο. Σύμφωνα με καταγγελίες, έως και 100 άτομα έμειναν άστεγα, χωρίς πρόσβαση σε υπηρεσίες, μετά την βίαιη έξωση μεγάλου αριθμού παράτυπων μεταναστών και αιτούντων άσυλο από τον χώρο όπου είχαν κατασκηνώσει στην Πάτρα. Οι συνθήκες κράτησης σε διάφορα κέντρα κράτησης μεταναστών και φυλακές εξακολούθησαν να προκαλούν ανησυχία. Επιθέσεις από ένοπλες αντικυβερνητικές ομάδες είχαν ως αποτέλεσμα τραυματισμούς.
Γενικές πληροφορίες
Ένοπλες αντικυβερνητικές ομάδες πραγματοποίησαν αριθμό ένοπλων επιθέσεων συμπεριλαμβανομένου και ενός αστυνομικού τμήματος. Επίσης έκαναν βομβιστικές επιθέσεις, κάποιες σε τράπεζες, μια στο σπίτι ενός μέλους του Κοινοβουλίου και μία στο σπίτι ενός μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και επτά άλλοι τραυματίστηκαν, τρεις εκ των οποίων σοβαρά.
Πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες
Υπήρξε ανησυχία για τη συχνή αποτυχία των αστυνομικών αρχών στα σημεία εισόδου της χώρας να καταγράψουν ατομικά αιτήματα ασύλου, στερώντας έτσι την πρόσβαση αυτών των ανθρώπων στη διαδικασία ασύλου. Τον Ιούνιο, ένα νέο Προεδρικό Διάταγμα (81/2009) εισήγαγε βλαπτικές αλλαγές στις διαδικασίες εξακρίβωσης της προσφυγικής ιδιότητας. Μεταξύ άλλων, το νέο διάταγμα κατάργησε τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή, στερώντας έτσι ουσιαστικά από τους αιτούντες άσυλο το δικαίωμά τους για προσφυγή κατά των πρωτοβάθμιων αποφάσεων. Το μόνο που απέμεινε είναι η δικαστική επανεξέταση των υποθέσεων από το Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία περιορίζεται στην εξέταση του σύννομου χαρακτήρα της απόφασης. Τον Ιούλιο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε την απόφασή της να μην συμμετέχει στις διαδικασίες χορήγησης ασύλου, εάν δεν γίνουν ουσιαστικές αλλαγές. Στο τέλος του χρόνου, η νέα κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια αναμόρφωσης της διαδικασίας χορήγησης ασύλου, την ίδρυση νέας ανεξάρτητης Υπηρεσίας Ασύλου και τη δημιουργία κέντρων εξακρίβωσης για τους παράτυπους μετανάστες στα σημεία εισόδου της χώρας. Συστήθηκαν Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων για να ετοιμάσουν προτάσεις για τα ζητήματα αυτά.
Διάφορα άτομα επαναπροωθήθηκαν με τη βία σε χώρες όπου κινδυνεύουν να υποστούν σοβαρές καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
* Τον Ιούλιο, 18 Κούρδοι αιτούντες άσυλο τουρκικής εθνικότητας, μεταξύ των οποίων τέσσερις ασυνόδευτοι ανήλικοι, επεστράφησαν με τη βία στην Τουρκία. Οι αστυνομικές αρχές, που ήταν υπεύθυνες για την κράτησή τους στα Χανιά, αρνήθηκαν να παραλάβουν αιτήματα ασύλου για τους τέσσερις ανήλικους, καθώς και να προωθήσουν στις αρμόδιες αρχές τις αιτήσεις των 14 ενηλίκων.
Μεταξύ Ιουνίου κι Αυγούστου, οι αρχές μετέφεραν στη μεθοριακή περιοχή του Έβρου πολλούς παράτυπους μετανάστες και πιθανούς αιτούντες άσυλο, από τα κέντρα κράτησης μεταναστών στα νησιά. Υπήρξαν καταγγελίες από τοπικές και διεθνείς ΜΚΟ για αυθαίρετες επαναπροωθήσεις ατόμων αυτών των ομάδων.
Τον Ιούνιο, ο Νόμος 3772/2009 όρισε ότι η διοικητική απέλαση «αλλοδαπών» επιτρέπεται στις περιπτώσεις όπου στο άτομο έχουν απαγγελθεί ποινικές κατηγορίες, έστω και για αδικήματα που τιμωρούνται με τρίμηνη φυλάκιση. Οι αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες δεν εξαιρέθηκαν ρητά από τη διάταξη αυτή. Ο ίδιος νόμος παρέτεινε το χρονικό διάστημα διοικητικής κράτησης από τους τρεις στους έξι μήνες, με πιθανή παράταση στους 12, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, κάνοντας το πιθανό συνολικό χρονικό διάστημα 18 μήνες.
Εξακολούθησαν να καταγγέλλονται προβλήματα στα κέντρα κράτησης μεταναστών, όπως συνωστισμός, κακές συνθήκες υγιεινής και έλλειψη επαρκούς σίτισης, άσκησης σε υπαίθριο χώρο, πρόσβασης στον έξω κόσμο και τις υπηρεσίες υγείας. Τον Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων συμπέρανε πως «οι συνθήκες κράτησης για τη συντριπτική πλειονότητα των παράτυπων μεταναστών που στερούνται την ελευθερία τους στην Ελλάδα παραμένουν απαράδεκτες».
Σε κάποια από αυτά τα κέντρα κράτησης, ασυνόδευτοι ανήλικοι κρατήθηκαν έως και δυόμισι μήνες λόγω έλλειψης θέσεων στα κέντρα υποδοχής ανηλίκων.
* Τον Αύγουστο, περίπου 150 ασυνόδευτοι ανήλικοι προχώρησαν σε απεργία πείνας στο κέντρο κράτησης στην Παγανή Λέσβου, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησής τους. Το κέντρο έκλεισε προσωρινά τον Νοέμβριο.
* Τον Ιούλιο, μεγάλος αριθμός παράτυπων μεταναστών και αιτούντων άσυλο, συμπεριλαμβανομένων και ασυνόδευτων ανηλίκων, εκδιώχθηκαν βίαια από τον καταυλισμό τους στην Πάτρα. Μεταξύ 80 και 100 άνθρωποι αναφέρθηκε ότι έμειναν άστεγοι, χωρίς πρόσβαση σε ύδρευση, αποχέτευση ή ιατρική βοήθεια. Κατά τον ίδιο μήνα, περίπου 100 παράτυποι μετανάστες εκδιώχθηκαν επίσης βίαια από το εγκαταλελειμμένο κτίριο του παλαιού Εφετείου στην Αθήνα.
Αυξήθηκαν τα κρούσματα ρατσιστικών επιθέσεων κατά μεταναστών και αιτούντων άσυλο.
Τον Δεκέμβριο ανακοινώθηκε σχέδιο νόμου για τη χορήγηση ιθαγένειας στους μετανάστες δεύτερης γενιάς.
Βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης
Σύμφωνα με αναφορές, διαδηλωτές, δικηγόροι και δημοσιογράφοι υπέστησαν κακομεταχείριση από αστυνομικούς μετά από διαδήλωση τον Ιανουάριο.
* Στον ειδικό φρουρό που ευθύνεται για τον πυροβολισμό κατά του Αλέξη Γρηγορόπουλου, τον Δεκέμβριο του 2008, απαγγέλθηκε η κατηγορία για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Στον δεύτερο ειδικό φρουρό απαγγέλθηκε η κατηγορία για συνέργεια. Στο τέλος του έτους η διεξαγωγή της δίκης εκκρεμούσε.
Κατά τη διάρκεια του έτους καταγγέλθηκαν κρούσματα υπερβολικής χρήσης βίας από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Υπήρξαν καταγγελίες για μεγάλο αριθμό αυθαίρετων προσαγωγών διαδηλωτών σε αστυνομικά τμήματα, για κακομεταχείριση ορισμένων ειρηνικών διαδηλωτών από αστυνομικούς και για τραυματισμό διαδηλωτών από δίκυκλα της αστυνομίας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων τον Δεκέμβριο.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους συνεχίστηκαν οι καταγγελίες για κακομεταχείριση από μέλη των σωμάτων ασφαλείας, ιδίως εναντίον μελών ευπαθών ομάδων πληθυσμού όπως οι αιτούντες άσυλο, οι μετανάστες και οι Ρομά.
* Στις 3 Απριλίου, ο Αριβάν Οσμάν Αζίζ, Κούρδος Ιρακινός μετανάστης, σύμφωνα με καταγγελίες ξυλοκοπήθηκε βάναυσα από λιμενοφύλακα στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Τέσσερις μήνες αργότερα πέθανε, σύμφωνα ως αποτέλεσμα των τραυμάτων του. Η σχετική έρευνα δεν είχε ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.
* Τον Μάιο, αστυνομικός φέρεται να κατέστρεψε το κοράνι ενός Σύρου μετανάστη κατά τη διάρκεια ελέγχου ταυτότητας. Η ένορκη διοικητική εξέταση που διατάχθηκε για το συμβάν δεν είχε ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Η κοινότητα των Μουσουλμάνων μεταναστών προχώρησε σε διάφορες διαδηλώσεις για να διαμαρτυρηθεί για το περιστατικό.
* Τον Οκτώβριο, ο Μοχάμεντ Καμράν Ατίφ, Πακιστανός μετανάστης, πέθανε 14 μέρες αφ’ ότου υπέστη, σύμφωνα με καταγγελίες, βασανιστήρια κατά τη σύλληψη και την κράτησή του στο Αστυνομικό Τμήμα της Νίκαιας (Πειραιάς). Έχει διαταχθεί η ποινική διερεύνηση του συμβάντος.
* Τον Οκτώβριο, σύμφωνα με καταγγελίες, διάφοροι αιτούντες άσυλο και μετανάστες ξυλοκοπήθηκαν από αστυνομικούς φρουρούς. Αυτό συνέβη μετά το αίτημά τους να τους απεγκλωβίσουν από έναν κοιτώνα, ο οποίος ήταν γεμάτος με καπνό μετά από διαμαρτυρία τους για τις συνθήκες και τη διάρκεια κράτησής τους στο κέντρο κράτησης στην Παγανή Λέσβου. Μεταξύ αυτών ήταν κι ένας 17χρονος Παλαιστίνιος, ο οποίος σύμφωνα με καταγγελίες ξυλοκοπήθηκε βάναυσα. Διατάχθηκε έρευνα και ορισμένοι μάρτυρες κατήγειλλαν ότι υπέστησαν εκφοβισμούς.
* Τον Δεκέμβριο άρχισε η δίκη αστυνομικού, που κατηγορείται ότι υπέβαλε δύο κρατούμενους σε βασανιστήρια με ηλεκτροσόκ τον Αύγουστο του 2002.
Τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση παρουσίασε Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο ιδρύεται Γραφείο για να αντιμετωπίζει τα κρούσματα αυθαίρετης συμπεριφοράς από μέλη των σωμάτων ασφαλείας. Υπήρξαν ανησυχίες για τη θεσμική ανεξαρτησία και την περιορισμένη εντολή του προτεινόμενου οργάνου.
Εργασιακά δικαιώματα
Τον Ιούνιο ο ανακριτής που είχε επιφορτιστεί με τη διερεύνηση της επίθεσης κατά της συνδικαλίστριας Κωσταντίνας Κούνεβα ολοκλήρωσε την ανάκριση χωρίς να εντοπίσει τους δράστες. Οι δικηγόροι της εξέφρασαν ανησυχίες για την ποιότητα και την επάρκεια της ανάκρισης. Τον Νοέμβριο το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών διέταξε τη συνέχιση της ανάκρισης για την υπόθεση αυτή.
Συνθήκες φυλάκισης
Η οργάνωση έλαβε καταγγελίες για απάνθρωπες και ταπεινωτικές συνθήκες κράτησης στις φυλακές, που περιλαμβάνουν υπερβολικό συνωστισμό, ανεπαρκείς εγκαταστάσεις και έλλειψη πρόσβασης σε επαρκή ιατρική βοήθεια. Γυναίκες κρατούμενες ανέφεραν ότι συνεχίζουν να υποβάλλονται στην πρακτική της κολπικής εξέτασης. Τον Δεκέμβριο έγιναν τροποποιήσεις στη νομοθεσία για να αντιμετωπιστεί ο συνωστισμός στις φυλακές και να βελτιωθούν οι συνθήκες φυλάκισης.
Αντιρρησίες συνείδησης
Η τρέχουσα νομοθεσία για την αντίρρηση συνείδησης εξακολουθούσε να μην έχει εναρμονιστεί με τα ευρωπαϊκά και διεθνή θεσμικά κείμενα. Οι αντιρρησίες συνείδησης εξακολούθησαν να αντιμετωπίζουν δυσμενείς διακρίσεις, ακόμα και ποινικές διώξεις.
* Στις 31 Μαρτίου, το Αναθεωρητικό Στρατοδικείο Αθηνών καταδίκασε τον αντιρρησία συνείδησης Λάζαρο Πετρομελίδη σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών με αναστολή εκτέλεσης της ποινής, κρίνοντάς τον ένοχο για δυο κατηγορίες για ανυποταξία. Το 2008, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο τον είχε καταδικάσει σε τριετή φυλάκιση για τις ίδιες κατηγορίες.
Ελευθερία της έκφρασης
Τον Φεβρουάριο, σε έκθεσή του, ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης εξέφρασε ανησυχίες για τις υπερβολικά περιοριστικές πρακτικές των ελληνικών δικαστηρίων, που αρνούνται να αναγνωρίσουν ορισμένα μειονοτικά σωματεία και διέταξαν τη διάλυση της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης. Ανάλογες ανησυχίες εκφράστηκαν από το Ανεξάρτητο Εμπειρογνώμονα των Ηνωμένων Εθνών για Ζητήματα Μειονοτήτων. Παρ’ όλα αυτά, και παρ’ όλες τις καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2008, ο Άρειος Πάγος επικύρωσε την άρνηση του Εφετείου τον Ιούνιο να αναγνωρίσει το σωματείο «Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού».
Δικαιώματα λεσβιών, ομοφυλοφίλων, αμφισεξουαλικών και τρανσέξουαλ
Τον Μάρτιο αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν σε ομοφοβική επίθεση εναντίον ενός μπαρ της Αθήνας. Καταγγέλθηκε ότι η αστυνομία και τα ασθενοφόρα δεν ανταποκρίθηκαν στο περιστατικό, παρά τις επανειλημμένες κλήσεις για παροχή βοήθειας.
Εμπορία ανθρώπων
Εν μέσω ανησυχιών ότι η κυβέρνηση έλαβε ελλιπή μέτρα για τον εντοπισμό και την αναγνώριση των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, δεν υιοθετήθηκαν οι συστάσεις που πρότεινε ένας συνασπισμός ΜΚΟ, μεταξύ των οποίων και η Διεθνής Αμνηστία. Η έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης οδήγησε στο να κλείσουν ορισμένα καταφύγια για θύματα εμπορίας.
Παραβιάσεις κατά της κοινότητας των Ρομά
Αν και αναγνώρισε τα ειδικά μέτρα που έχουν ήδη υιοθετηθεί για την κοινωνική ένταξη των Ρομά, τον Αύγουστο η Επιτροπή για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων (CERD) εξέφρασε τις ανησυχίες της για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι Ρομά στην πρόσβασή τους στην εργασία, τη στέγαση, την υγειονομική μέριμνα και την παιδεία.
* Τον Αύγουστο, τουλάχιστον 11 οικογένειες Ρομά αντιμετώπισαν την απειλή αναγκαστικής έξωσης από τις κατοικίες τους σε χωματερή στη Λευκάδα και υπέστησαν άλλες παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους στην κατάλληλη στέγη και την υγεία. Στο τέλος του έτους οι οικογένειες αυτές εξακολουθούσαν να ζουν σε καθεστώς ανασφάλειας. Η αναδιαμόρφωση της χωματερής ολοκληρώθηκε και κάποιες μικρές αποκαταστάσεις έγιναν στον καταυλισμό. Παρόλα αυτά οι τοπικές αρχές δεν είχαν προβεί σε βήματα για τη μεταφορά της κοινότητας των Ρομά σε κατάλληλη εναλλακτική στέγαση.
Επίσκεψη και εκθέσεις της Διεθνούς Αμνηστίας
Διεθνής αντιπροσωπεία της Διεθνούς Αμνηστίας επισκέφθηκε την Ελλάδα τον Ιούνιο.
* Ελλάδα: Καταγγελίες για καταπατήσεις κατά την αστυνόμευση διαδηλώσεων (EUR 25/001/2009)
* Ελλάδα: Οι προτεινόμενες αλλαγές στις διαδικασίες ασύλου παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο (EUR 25/005/2009)
* Ελλάδα: Η Διεθνής Αμνηστία επαναλαμβάνει τις σοβαρές της ανησυχίες σχετικά με τις συνθήκες κράτησης αιτούντων άσυλο μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (EUR 25/006/2009)
* Ελλάδα: Η Διεθνής Αμνηστία καταδικάζει την αναγκαστική έξωση των Αφγανών στην Πάτρα (EUR 25/007/2009)
* Ελλάδα: Νέες αναγκαστικές εξώσεις αφήνουν πολλούς ανθρώπους άστεγους (EUR 25/008/2009)
* Ελλάδα: 11 οικογένειες Ρομά αντιμετωπίζουν αναγκαστική έξωση (EUR 25/009/2009)
* Ελλάδα: Η Διεθνής Αμνηστία καλεί την κυβέρνηση να δημιουργήσει γνήσια ανεξάρτητο και αποτελεσματικό μηχανισμό για διερεύνησης καταγγελιών για την αστυνομία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αρχηγός κράτους: Κάρολος Παπούλιας
Αρχηγός κυβέρνησης: Γιώργος Παπανδρέου
(αντικατέστησε τον Κώστα Καραμανλή τον Οκτώβριο)
Θανατική ποινή: Έχει καταργηθεί για όλα τα εγκλήματα
Πληθυσμός: 11,2 εκατομμύρια
Προσδόκιμο ζωής: 79,1 έτη
Θνησιμότητα κάτω των 5 ετών (α/κ): 5/4 στα 1000 άτομα
Ποσοστό εγγραμμάτων ενηλίκων: 97,1%
Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους συνεχίστηκαν οι καταγγελίες για κρούσματα κακομεταχείρισης από μέλη των σωμάτων ασφαλείας. Ένα νέο Προεδρικό Διάταγμα στέρησε από τους αιτούντες άσυλο το δικαίωμα αποτελεσματικής προσφυγής. Υπήρξαν καταγγελίες για αυθαίρετες επαναπροωθήσεις παράτυπων μεταναστών και πιθανών αιτούντων άσυλο από τον Έβρο. Σύμφωνα με καταγγελίες, έως και 100 άτομα έμειναν άστεγα, χωρίς πρόσβαση σε υπηρεσίες, μετά την βίαιη έξωση μεγάλου αριθμού παράτυπων μεταναστών και αιτούντων άσυλο από τον χώρο όπου είχαν κατασκηνώσει στην Πάτρα. Οι συνθήκες κράτησης σε διάφορα κέντρα κράτησης μεταναστών και φυλακές εξακολούθησαν να προκαλούν ανησυχία. Επιθέσεις από ένοπλες αντικυβερνητικές ομάδες είχαν ως αποτέλεσμα τραυματισμούς.
Γενικές πληροφορίες
Ένοπλες αντικυβερνητικές ομάδες πραγματοποίησαν αριθμό ένοπλων επιθέσεων συμπεριλαμβανομένου και ενός αστυνομικού τμήματος. Επίσης έκαναν βομβιστικές επιθέσεις, κάποιες σε τράπεζες, μια στο σπίτι ενός μέλους του Κοινοβουλίου και μία στο σπίτι ενός μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και επτά άλλοι τραυματίστηκαν, τρεις εκ των οποίων σοβαρά.
Πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες
Υπήρξε ανησυχία για τη συχνή αποτυχία των αστυνομικών αρχών στα σημεία εισόδου της χώρας να καταγράψουν ατομικά αιτήματα ασύλου, στερώντας έτσι την πρόσβαση αυτών των ανθρώπων στη διαδικασία ασύλου. Τον Ιούνιο, ένα νέο Προεδρικό Διάταγμα (81/2009) εισήγαγε βλαπτικές αλλαγές στις διαδικασίες εξακρίβωσης της προσφυγικής ιδιότητας. Μεταξύ άλλων, το νέο διάταγμα κατάργησε τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή, στερώντας έτσι ουσιαστικά από τους αιτούντες άσυλο το δικαίωμά τους για προσφυγή κατά των πρωτοβάθμιων αποφάσεων. Το μόνο που απέμεινε είναι η δικαστική επανεξέταση των υποθέσεων από το Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία περιορίζεται στην εξέταση του σύννομου χαρακτήρα της απόφασης. Τον Ιούλιο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε την απόφασή της να μην συμμετέχει στις διαδικασίες χορήγησης ασύλου, εάν δεν γίνουν ουσιαστικές αλλαγές. Στο τέλος του χρόνου, η νέα κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια αναμόρφωσης της διαδικασίας χορήγησης ασύλου, την ίδρυση νέας ανεξάρτητης Υπηρεσίας Ασύλου και τη δημιουργία κέντρων εξακρίβωσης για τους παράτυπους μετανάστες στα σημεία εισόδου της χώρας. Συστήθηκαν Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων για να ετοιμάσουν προτάσεις για τα ζητήματα αυτά.
Διάφορα άτομα επαναπροωθήθηκαν με τη βία σε χώρες όπου κινδυνεύουν να υποστούν σοβαρές καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
* Τον Ιούλιο, 18 Κούρδοι αιτούντες άσυλο τουρκικής εθνικότητας, μεταξύ των οποίων τέσσερις ασυνόδευτοι ανήλικοι, επεστράφησαν με τη βία στην Τουρκία. Οι αστυνομικές αρχές, που ήταν υπεύθυνες για την κράτησή τους στα Χανιά, αρνήθηκαν να παραλάβουν αιτήματα ασύλου για τους τέσσερις ανήλικους, καθώς και να προωθήσουν στις αρμόδιες αρχές τις αιτήσεις των 14 ενηλίκων.
Μεταξύ Ιουνίου κι Αυγούστου, οι αρχές μετέφεραν στη μεθοριακή περιοχή του Έβρου πολλούς παράτυπους μετανάστες και πιθανούς αιτούντες άσυλο, από τα κέντρα κράτησης μεταναστών στα νησιά. Υπήρξαν καταγγελίες από τοπικές και διεθνείς ΜΚΟ για αυθαίρετες επαναπροωθήσεις ατόμων αυτών των ομάδων.
Τον Ιούνιο, ο Νόμος 3772/2009 όρισε ότι η διοικητική απέλαση «αλλοδαπών» επιτρέπεται στις περιπτώσεις όπου στο άτομο έχουν απαγγελθεί ποινικές κατηγορίες, έστω και για αδικήματα που τιμωρούνται με τρίμηνη φυλάκιση. Οι αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες δεν εξαιρέθηκαν ρητά από τη διάταξη αυτή. Ο ίδιος νόμος παρέτεινε το χρονικό διάστημα διοικητικής κράτησης από τους τρεις στους έξι μήνες, με πιθανή παράταση στους 12, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, κάνοντας το πιθανό συνολικό χρονικό διάστημα 18 μήνες.
Εξακολούθησαν να καταγγέλλονται προβλήματα στα κέντρα κράτησης μεταναστών, όπως συνωστισμός, κακές συνθήκες υγιεινής και έλλειψη επαρκούς σίτισης, άσκησης σε υπαίθριο χώρο, πρόσβασης στον έξω κόσμο και τις υπηρεσίες υγείας. Τον Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων συμπέρανε πως «οι συνθήκες κράτησης για τη συντριπτική πλειονότητα των παράτυπων μεταναστών που στερούνται την ελευθερία τους στην Ελλάδα παραμένουν απαράδεκτες».
Σε κάποια από αυτά τα κέντρα κράτησης, ασυνόδευτοι ανήλικοι κρατήθηκαν έως και δυόμισι μήνες λόγω έλλειψης θέσεων στα κέντρα υποδοχής ανηλίκων.
* Τον Αύγουστο, περίπου 150 ασυνόδευτοι ανήλικοι προχώρησαν σε απεργία πείνας στο κέντρο κράτησης στην Παγανή Λέσβου, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησής τους. Το κέντρο έκλεισε προσωρινά τον Νοέμβριο.
* Τον Ιούλιο, μεγάλος αριθμός παράτυπων μεταναστών και αιτούντων άσυλο, συμπεριλαμβανομένων και ασυνόδευτων ανηλίκων, εκδιώχθηκαν βίαια από τον καταυλισμό τους στην Πάτρα. Μεταξύ 80 και 100 άνθρωποι αναφέρθηκε ότι έμειναν άστεγοι, χωρίς πρόσβαση σε ύδρευση, αποχέτευση ή ιατρική βοήθεια. Κατά τον ίδιο μήνα, περίπου 100 παράτυποι μετανάστες εκδιώχθηκαν επίσης βίαια από το εγκαταλελειμμένο κτίριο του παλαιού Εφετείου στην Αθήνα.
Αυξήθηκαν τα κρούσματα ρατσιστικών επιθέσεων κατά μεταναστών και αιτούντων άσυλο.
Τον Δεκέμβριο ανακοινώθηκε σχέδιο νόμου για τη χορήγηση ιθαγένειας στους μετανάστες δεύτερης γενιάς.
Βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης
Σύμφωνα με αναφορές, διαδηλωτές, δικηγόροι και δημοσιογράφοι υπέστησαν κακομεταχείριση από αστυνομικούς μετά από διαδήλωση τον Ιανουάριο.
* Στον ειδικό φρουρό που ευθύνεται για τον πυροβολισμό κατά του Αλέξη Γρηγορόπουλου, τον Δεκέμβριο του 2008, απαγγέλθηκε η κατηγορία για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Στον δεύτερο ειδικό φρουρό απαγγέλθηκε η κατηγορία για συνέργεια. Στο τέλος του έτους η διεξαγωγή της δίκης εκκρεμούσε.
Κατά τη διάρκεια του έτους καταγγέλθηκαν κρούσματα υπερβολικής χρήσης βίας από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Υπήρξαν καταγγελίες για μεγάλο αριθμό αυθαίρετων προσαγωγών διαδηλωτών σε αστυνομικά τμήματα, για κακομεταχείριση ορισμένων ειρηνικών διαδηλωτών από αστυνομικούς και για τραυματισμό διαδηλωτών από δίκυκλα της αστυνομίας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων τον Δεκέμβριο.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους συνεχίστηκαν οι καταγγελίες για κακομεταχείριση από μέλη των σωμάτων ασφαλείας, ιδίως εναντίον μελών ευπαθών ομάδων πληθυσμού όπως οι αιτούντες άσυλο, οι μετανάστες και οι Ρομά.
* Στις 3 Απριλίου, ο Αριβάν Οσμάν Αζίζ, Κούρδος Ιρακινός μετανάστης, σύμφωνα με καταγγελίες ξυλοκοπήθηκε βάναυσα από λιμενοφύλακα στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Τέσσερις μήνες αργότερα πέθανε, σύμφωνα ως αποτέλεσμα των τραυμάτων του. Η σχετική έρευνα δεν είχε ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.
* Τον Μάιο, αστυνομικός φέρεται να κατέστρεψε το κοράνι ενός Σύρου μετανάστη κατά τη διάρκεια ελέγχου ταυτότητας. Η ένορκη διοικητική εξέταση που διατάχθηκε για το συμβάν δεν είχε ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Η κοινότητα των Μουσουλμάνων μεταναστών προχώρησε σε διάφορες διαδηλώσεις για να διαμαρτυρηθεί για το περιστατικό.
* Τον Οκτώβριο, ο Μοχάμεντ Καμράν Ατίφ, Πακιστανός μετανάστης, πέθανε 14 μέρες αφ’ ότου υπέστη, σύμφωνα με καταγγελίες, βασανιστήρια κατά τη σύλληψη και την κράτησή του στο Αστυνομικό Τμήμα της Νίκαιας (Πειραιάς). Έχει διαταχθεί η ποινική διερεύνηση του συμβάντος.
* Τον Οκτώβριο, σύμφωνα με καταγγελίες, διάφοροι αιτούντες άσυλο και μετανάστες ξυλοκοπήθηκαν από αστυνομικούς φρουρούς. Αυτό συνέβη μετά το αίτημά τους να τους απεγκλωβίσουν από έναν κοιτώνα, ο οποίος ήταν γεμάτος με καπνό μετά από διαμαρτυρία τους για τις συνθήκες και τη διάρκεια κράτησής τους στο κέντρο κράτησης στην Παγανή Λέσβου. Μεταξύ αυτών ήταν κι ένας 17χρονος Παλαιστίνιος, ο οποίος σύμφωνα με καταγγελίες ξυλοκοπήθηκε βάναυσα. Διατάχθηκε έρευνα και ορισμένοι μάρτυρες κατήγειλλαν ότι υπέστησαν εκφοβισμούς.
* Τον Δεκέμβριο άρχισε η δίκη αστυνομικού, που κατηγορείται ότι υπέβαλε δύο κρατούμενους σε βασανιστήρια με ηλεκτροσόκ τον Αύγουστο του 2002.
Τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση παρουσίασε Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο ιδρύεται Γραφείο για να αντιμετωπίζει τα κρούσματα αυθαίρετης συμπεριφοράς από μέλη των σωμάτων ασφαλείας. Υπήρξαν ανησυχίες για τη θεσμική ανεξαρτησία και την περιορισμένη εντολή του προτεινόμενου οργάνου.
Εργασιακά δικαιώματα
Τον Ιούνιο ο ανακριτής που είχε επιφορτιστεί με τη διερεύνηση της επίθεσης κατά της συνδικαλίστριας Κωσταντίνας Κούνεβα ολοκλήρωσε την ανάκριση χωρίς να εντοπίσει τους δράστες. Οι δικηγόροι της εξέφρασαν ανησυχίες για την ποιότητα και την επάρκεια της ανάκρισης. Τον Νοέμβριο το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών διέταξε τη συνέχιση της ανάκρισης για την υπόθεση αυτή.
Συνθήκες φυλάκισης
Η οργάνωση έλαβε καταγγελίες για απάνθρωπες και ταπεινωτικές συνθήκες κράτησης στις φυλακές, που περιλαμβάνουν υπερβολικό συνωστισμό, ανεπαρκείς εγκαταστάσεις και έλλειψη πρόσβασης σε επαρκή ιατρική βοήθεια. Γυναίκες κρατούμενες ανέφεραν ότι συνεχίζουν να υποβάλλονται στην πρακτική της κολπικής εξέτασης. Τον Δεκέμβριο έγιναν τροποποιήσεις στη νομοθεσία για να αντιμετωπιστεί ο συνωστισμός στις φυλακές και να βελτιωθούν οι συνθήκες φυλάκισης.
Αντιρρησίες συνείδησης
Η τρέχουσα νομοθεσία για την αντίρρηση συνείδησης εξακολουθούσε να μην έχει εναρμονιστεί με τα ευρωπαϊκά και διεθνή θεσμικά κείμενα. Οι αντιρρησίες συνείδησης εξακολούθησαν να αντιμετωπίζουν δυσμενείς διακρίσεις, ακόμα και ποινικές διώξεις.
* Στις 31 Μαρτίου, το Αναθεωρητικό Στρατοδικείο Αθηνών καταδίκασε τον αντιρρησία συνείδησης Λάζαρο Πετρομελίδη σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών με αναστολή εκτέλεσης της ποινής, κρίνοντάς τον ένοχο για δυο κατηγορίες για ανυποταξία. Το 2008, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο τον είχε καταδικάσει σε τριετή φυλάκιση για τις ίδιες κατηγορίες.
Ελευθερία της έκφρασης
Τον Φεβρουάριο, σε έκθεσή του, ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης εξέφρασε ανησυχίες για τις υπερβολικά περιοριστικές πρακτικές των ελληνικών δικαστηρίων, που αρνούνται να αναγνωρίσουν ορισμένα μειονοτικά σωματεία και διέταξαν τη διάλυση της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης. Ανάλογες ανησυχίες εκφράστηκαν από το Ανεξάρτητο Εμπειρογνώμονα των Ηνωμένων Εθνών για Ζητήματα Μειονοτήτων. Παρ’ όλα αυτά, και παρ’ όλες τις καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2008, ο Άρειος Πάγος επικύρωσε την άρνηση του Εφετείου τον Ιούνιο να αναγνωρίσει το σωματείο «Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού».
Δικαιώματα λεσβιών, ομοφυλοφίλων, αμφισεξουαλικών και τρανσέξουαλ
Τον Μάρτιο αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν σε ομοφοβική επίθεση εναντίον ενός μπαρ της Αθήνας. Καταγγέλθηκε ότι η αστυνομία και τα ασθενοφόρα δεν ανταποκρίθηκαν στο περιστατικό, παρά τις επανειλημμένες κλήσεις για παροχή βοήθειας.
Εμπορία ανθρώπων
Εν μέσω ανησυχιών ότι η κυβέρνηση έλαβε ελλιπή μέτρα για τον εντοπισμό και την αναγνώριση των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, δεν υιοθετήθηκαν οι συστάσεις που πρότεινε ένας συνασπισμός ΜΚΟ, μεταξύ των οποίων και η Διεθνής Αμνηστία. Η έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης οδήγησε στο να κλείσουν ορισμένα καταφύγια για θύματα εμπορίας.
Παραβιάσεις κατά της κοινότητας των Ρομά
Αν και αναγνώρισε τα ειδικά μέτρα που έχουν ήδη υιοθετηθεί για την κοινωνική ένταξη των Ρομά, τον Αύγουστο η Επιτροπή για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων (CERD) εξέφρασε τις ανησυχίες της για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι Ρομά στην πρόσβασή τους στην εργασία, τη στέγαση, την υγειονομική μέριμνα και την παιδεία.
* Τον Αύγουστο, τουλάχιστον 11 οικογένειες Ρομά αντιμετώπισαν την απειλή αναγκαστικής έξωσης από τις κατοικίες τους σε χωματερή στη Λευκάδα και υπέστησαν άλλες παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους στην κατάλληλη στέγη και την υγεία. Στο τέλος του έτους οι οικογένειες αυτές εξακολουθούσαν να ζουν σε καθεστώς ανασφάλειας. Η αναδιαμόρφωση της χωματερής ολοκληρώθηκε και κάποιες μικρές αποκαταστάσεις έγιναν στον καταυλισμό. Παρόλα αυτά οι τοπικές αρχές δεν είχαν προβεί σε βήματα για τη μεταφορά της κοινότητας των Ρομά σε κατάλληλη εναλλακτική στέγαση.
Επίσκεψη και εκθέσεις της Διεθνούς Αμνηστίας
Διεθνής αντιπροσωπεία της Διεθνούς Αμνηστίας επισκέφθηκε την Ελλάδα τον Ιούνιο.
* Ελλάδα: Καταγγελίες για καταπατήσεις κατά την αστυνόμευση διαδηλώσεων (EUR 25/001/2009)
* Ελλάδα: Οι προτεινόμενες αλλαγές στις διαδικασίες ασύλου παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο (EUR 25/005/2009)
* Ελλάδα: Η Διεθνής Αμνηστία επαναλαμβάνει τις σοβαρές της ανησυχίες σχετικά με τις συνθήκες κράτησης αιτούντων άσυλο μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (EUR 25/006/2009)
* Ελλάδα: Η Διεθνής Αμνηστία καταδικάζει την αναγκαστική έξωση των Αφγανών στην Πάτρα (EUR 25/007/2009)
* Ελλάδα: Νέες αναγκαστικές εξώσεις αφήνουν πολλούς ανθρώπους άστεγους (EUR 25/008/2009)
* Ελλάδα: 11 οικογένειες Ρομά αντιμετωπίζουν αναγκαστική έξωση (EUR 25/009/2009)
* Ελλάδα: Η Διεθνής Αμνηστία καλεί την κυβέρνηση να δημιουργήσει γνήσια ανεξάρτητο και αποτελεσματικό μηχανισμό για διερεύνησης καταγγελιών για την αστυνομία
Τετάρτη 26 Μαΐου 2010
ΣΙΓΑ, Η «ΠΑΤΡΙΔΑ» ΚΟΙΜΑΤΑΙ......
ΣΑΜΟΣ, ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΜΑΪΟΥ 2010
Αυτό το κείμενο δεν αποτελεί παρά ένα ενημερωτικό σημείωμα, για το ποιά κατάσταση επικρατεί στο Κέντρο κράτησης προσφύγων Σάμου και φέρνει νέα και για γεγονότα περιφερειακά του. Δε θα φλυαρήσει, ούτε θα περιαυτολογήσει, θα ανακοινώσει απλώς τα εξής:
• Αυτή τη στιγμή το Κέντρο «φιλοξενεί» ΜΟΝΟ 3 ανήλικα παιδιά (εννοούμε πως δεν έχει άλλους κρατούμενους!!! η τελευταία μεταγωγή, 16 άτομα, έγινε πριν από λίγες μέρες, τα οποία έχουν ξεμείνει και κυριολεχτικά ξεχαστεί, από όλους τους αρμόδιους φορείς, από τις 19 Φεβρουαρίου 2010!!! Ενώ πριν από λίγες μέρες ήρθε η άδεια μετακίνησης τους, στο Κέντρο Ανηλίκων της Αγιάσου, στη Λέσβο, το πρόσωπο που προτάθηκε ως υπεύθυνο για την μεταφορά τους, έκανε ένσταση με αποτέλεσμα να καθυστερεί ηλιθιοδώς η διαδικασία. Η Κίνηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα –Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες απηύθυνε ερωτήσεις σχετικά με το θέμα, τόσο στην Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου και το Υπουργείο προστασίας του πολίτη, όσο και στην Νομαρχία –η οποία είτε το θέλει είτε δεν το θέλει διαχειρίζεται ακόμα αυτή την και καλά πρότυπη φυλακή. Απαντήσεις επί της ουσίας δεν δόθηκαν και τα παιδιά εξακολουθούν να είναι ακόμα μέσα.
• Βέβαια απαντήσεις δεν έχουν δοθεί και σε άλλα ερωτήματα που έχουν τεθεί όπως: α)Με ποια λογική και βάση ποιανού νόμου o Frontex κινεί του τελευταίους, αρκετούς, μήνες μαζικές απελάσεις από το Κέντρο κράτησης, εν προκειμένων της Σάμου; β) Σε ποια κατεύθυνση και με ποιον τρόπο μετακινούνται αυτοί οι άνθρωποι; γ) Καταγγελίες προφορικές που έγιναν στην Κίνηση, από πρόσφυγες-κρατούμενους, και αφορούν στην εξαφάνιση μεμονωμένων ατόμων μέσα από το Κέντρο, επίσης όταν ετέθησαν ως ερωτήματα, δε είχαν καμία τύχη.
• Μέλος της Κίνησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα –Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, δέχτηκε προφορική καταγγελία, μέσα από το Αλλοδαπών στην Αθήνα, από πρόσφυγα –πρώην κρατούμενο του Κέντρου στη Σάμο-ότι εντός του Αλλοδαπών γίνονται βασανιστήρια ,ότι υπάρχουν μέσα γύρω στα 400 άτομα και έτσι σε ένα «δωμάτιο» 3 ατόμων μένουν 9.Αραγε θα αναρωτηθεί κανένας για αυτό ή μέσα στο ευρύτερο μπάχαλο, στον γενικότερο ύπνο της «πατρίδος»,θα σβήσει και αυτό σαν ένα ακόμα κακό όνειρο της εξουσίας;
Αυτό το κείμενο ήξερε σίγουρα πώς να αρχίσει ,και σίγουρα ΔΕΝ ξέρει πώς να τελειώσει αφού η λίστα ,σε ευρύτερο επίπεδο, τέτοιων νέων δεν τελειώνει ποτέ.Τις ευχές, αυτό το κείμενο, δεν τις αγαπά ,ούτε και τα «απαιτούμε» που είναι γραμμένα με μελάνι, λίγη φασαρία απλώς θέλει να κάνει ,ταράζοντας ύπνους ατάραχους.
Υπογραφή:
ΔΥΟ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Αυτό το κείμενο δεν αποτελεί παρά ένα ενημερωτικό σημείωμα, για το ποιά κατάσταση επικρατεί στο Κέντρο κράτησης προσφύγων Σάμου και φέρνει νέα και για γεγονότα περιφερειακά του. Δε θα φλυαρήσει, ούτε θα περιαυτολογήσει, θα ανακοινώσει απλώς τα εξής:
• Αυτή τη στιγμή το Κέντρο «φιλοξενεί» ΜΟΝΟ 3 ανήλικα παιδιά (εννοούμε πως δεν έχει άλλους κρατούμενους!!! η τελευταία μεταγωγή, 16 άτομα, έγινε πριν από λίγες μέρες, τα οποία έχουν ξεμείνει και κυριολεχτικά ξεχαστεί, από όλους τους αρμόδιους φορείς, από τις 19 Φεβρουαρίου 2010!!! Ενώ πριν από λίγες μέρες ήρθε η άδεια μετακίνησης τους, στο Κέντρο Ανηλίκων της Αγιάσου, στη Λέσβο, το πρόσωπο που προτάθηκε ως υπεύθυνο για την μεταφορά τους, έκανε ένσταση με αποτέλεσμα να καθυστερεί ηλιθιοδώς η διαδικασία. Η Κίνηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα –Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες απηύθυνε ερωτήσεις σχετικά με το θέμα, τόσο στην Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου και το Υπουργείο προστασίας του πολίτη, όσο και στην Νομαρχία –η οποία είτε το θέλει είτε δεν το θέλει διαχειρίζεται ακόμα αυτή την και καλά πρότυπη φυλακή. Απαντήσεις επί της ουσίας δεν δόθηκαν και τα παιδιά εξακολουθούν να είναι ακόμα μέσα.
• Βέβαια απαντήσεις δεν έχουν δοθεί και σε άλλα ερωτήματα που έχουν τεθεί όπως: α)Με ποια λογική και βάση ποιανού νόμου o Frontex κινεί του τελευταίους, αρκετούς, μήνες μαζικές απελάσεις από το Κέντρο κράτησης, εν προκειμένων της Σάμου; β) Σε ποια κατεύθυνση και με ποιον τρόπο μετακινούνται αυτοί οι άνθρωποι; γ) Καταγγελίες προφορικές που έγιναν στην Κίνηση, από πρόσφυγες-κρατούμενους, και αφορούν στην εξαφάνιση μεμονωμένων ατόμων μέσα από το Κέντρο, επίσης όταν ετέθησαν ως ερωτήματα, δε είχαν καμία τύχη.
• Μέλος της Κίνησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα –Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, δέχτηκε προφορική καταγγελία, μέσα από το Αλλοδαπών στην Αθήνα, από πρόσφυγα –πρώην κρατούμενο του Κέντρου στη Σάμο-ότι εντός του Αλλοδαπών γίνονται βασανιστήρια ,ότι υπάρχουν μέσα γύρω στα 400 άτομα και έτσι σε ένα «δωμάτιο» 3 ατόμων μένουν 9.Αραγε θα αναρωτηθεί κανένας για αυτό ή μέσα στο ευρύτερο μπάχαλο, στον γενικότερο ύπνο της «πατρίδος»,θα σβήσει και αυτό σαν ένα ακόμα κακό όνειρο της εξουσίας;
Αυτό το κείμενο ήξερε σίγουρα πώς να αρχίσει ,και σίγουρα ΔΕΝ ξέρει πώς να τελειώσει αφού η λίστα ,σε ευρύτερο επίπεδο, τέτοιων νέων δεν τελειώνει ποτέ.Τις ευχές, αυτό το κείμενο, δεν τις αγαπά ,ούτε και τα «απαιτούμε» που είναι γραμμένα με μελάνι, λίγη φασαρία απλώς θέλει να κάνει ,ταράζοντας ύπνους ατάραχους.
Υπογραφή:
ΔΥΟ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Ανοιχτή επιστολή- Αναπάντητα ερωτήματα- Μάης 2010
ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Σαχτούρη 2
83100 Σάμος Σάμος 14/05/2010
ΠΡΟΣ:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΑΣΥΛΟΥ
ΥΠΟΨΗ: κ. ΒΟΥΓΙΑ
ΚΟΙΝ: * ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΑΜΟΥ
* ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
* ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΕΙΑ
*ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Την περασμένη βδομάδα κάτοικοι του Δ/Δ Δρακαίων Σάμου(περιοχή στο δυτικό μέρος του νησιού) πληροφόρησαν την ΄΄Κίνηση ΄΄ ότι την Κυριακή 2/5 εμφανίστηκαν στην περιοχή τους 15 πρόσφυγες που προήλθαν από την εκεί θαλάσσια περιοχή. Οι κάτοικοι ειδοποίησαν σχετικά το αστυνομικό τμήμα της περιοχής το οποίο και έστειλε αστυνομικά όργανα που τους περισυνέλεξαν.
Όμως κατά τις τελευταίες επισκέψεις μας στο κέντρο κράτησης προσφύγων στην πόλη Σάμου στις 07/05/2010 και στις 14/05/2010 δεν εντοπίσαμε αυτά τα άτομα εκεί. Διαπιστώσαμε λοιπόν ότι ούτε μεταφέρθηκαν στο κέντρο και συνεπώς δεν πέρασαν ούτε από το νοσοκομείο για τις καθιερωμένες εξετάσεις.
Ακόμα είχαμε μαρτυρίες από αρκετούς τροφίμους του κέντρου ότι στις 5/5/2010 υπάλληλοι της frontex απομάκρυναν από το κέντρο δυο Αφγανούς πρόσφυγες
( ονόματι όπως ανάφεραν ΑBDUL WAHID και ΚΑΙS ) που είχαν εισαχθεί στις 02/05/2010 .
Οι εν λόγω πρόσφυγες δεν επέστρεψαν ποτέ.
Σας απευθύνουμε τα παρακάτω ερωτήματα :
1. Που μεταφέρθηκαν όλα τα παραπάνω άτομα :
2. Έχει αλλάξει κάτι στον τρόπο και στις διαδικασίες που αφορούν την κράτηση και μεταφορά τους στα κέντρα ;
3. Είχαν πρόσβαση στο άσυλο και στις διαδικασίες ενημέρωσης και από ποιον γιατί ο δικηγόρος του κέντρου δεν έχει ιδέα;
4. Με ποιά δικαιοδοσία η οποιαδήποτε υπηρεσία στην προκειμένη περίπτωση η frontex μετακινεί ανθρώπους χωρίς να λογοδοτεί στο νομικό και στην κοινωνία πολιτών;
5. Υπάρχει κάποιος συσχετισμός μεταξύ των δύο περιστατικών μετακινήσεων;
Θα περιμένουμε απάντηση σας πριν κοινοποιήσουμε τα ερωτήματα μας στην δημοσιότητα.
Σας υπενθυμίζουμε ακόμα ότι τρία ανήλικα από το Αφγανιστάν βρίσκονται τουλάχιστον δυο μήνες στο κέντρο περιμένοντας την περίφημη απόφαση και εντολή του δικαστηρίου για να μεταφερθούν στη Μυτιλήνη .
Η ταλαιπωρία των παιδιών συνεχίζεται παρά τις υποσχέσεις σας από τότε που έγινε το ίδρυμα στη Αγιάσο .
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Σαχτούρη 2
83100 Σάμος Σάμος 14/05/2010
ΠΡΟΣ:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΑΣΥΛΟΥ
ΥΠΟΨΗ: κ. ΒΟΥΓΙΑ
ΚΟΙΝ: * ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΑΜΟΥ
* ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
* ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΕΙΑ
*ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Την περασμένη βδομάδα κάτοικοι του Δ/Δ Δρακαίων Σάμου(περιοχή στο δυτικό μέρος του νησιού) πληροφόρησαν την ΄΄Κίνηση ΄΄ ότι την Κυριακή 2/5 εμφανίστηκαν στην περιοχή τους 15 πρόσφυγες που προήλθαν από την εκεί θαλάσσια περιοχή. Οι κάτοικοι ειδοποίησαν σχετικά το αστυνομικό τμήμα της περιοχής το οποίο και έστειλε αστυνομικά όργανα που τους περισυνέλεξαν.
Όμως κατά τις τελευταίες επισκέψεις μας στο κέντρο κράτησης προσφύγων στην πόλη Σάμου στις 07/05/2010 και στις 14/05/2010 δεν εντοπίσαμε αυτά τα άτομα εκεί. Διαπιστώσαμε λοιπόν ότι ούτε μεταφέρθηκαν στο κέντρο και συνεπώς δεν πέρασαν ούτε από το νοσοκομείο για τις καθιερωμένες εξετάσεις.
Ακόμα είχαμε μαρτυρίες από αρκετούς τροφίμους του κέντρου ότι στις 5/5/2010 υπάλληλοι της frontex απομάκρυναν από το κέντρο δυο Αφγανούς πρόσφυγες
( ονόματι όπως ανάφεραν ΑBDUL WAHID και ΚΑΙS ) που είχαν εισαχθεί στις 02/05/2010 .
Οι εν λόγω πρόσφυγες δεν επέστρεψαν ποτέ.
Σας απευθύνουμε τα παρακάτω ερωτήματα :
1. Που μεταφέρθηκαν όλα τα παραπάνω άτομα :
2. Έχει αλλάξει κάτι στον τρόπο και στις διαδικασίες που αφορούν την κράτηση και μεταφορά τους στα κέντρα ;
3. Είχαν πρόσβαση στο άσυλο και στις διαδικασίες ενημέρωσης και από ποιον γιατί ο δικηγόρος του κέντρου δεν έχει ιδέα;
4. Με ποιά δικαιοδοσία η οποιαδήποτε υπηρεσία στην προκειμένη περίπτωση η frontex μετακινεί ανθρώπους χωρίς να λογοδοτεί στο νομικό και στην κοινωνία πολιτών;
5. Υπάρχει κάποιος συσχετισμός μεταξύ των δύο περιστατικών μετακινήσεων;
Θα περιμένουμε απάντηση σας πριν κοινοποιήσουμε τα ερωτήματα μας στην δημοσιότητα.
Σας υπενθυμίζουμε ακόμα ότι τρία ανήλικα από το Αφγανιστάν βρίσκονται τουλάχιστον δυο μήνες στο κέντρο περιμένοντας την περίφημη απόφαση και εντολή του δικαστηρίου για να μεταφερθούν στη Μυτιλήνη .
Η ταλαιπωρία των παιδιών συνεχίζεται παρά τις υποσχέσεις σας από τότε που έγινε το ίδρυμα στη Αγιάσο .
Μήνυση για την αστυνομική εισβολή στο Στέκι Μεταναστών- Κοινωνικό Κέντρο της Τσαμαδού
Δελτίο Τύπου 20-5-2010
Την 19-5-2010, εκπρόσωποι και μέλη του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα και του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, κατέθεσαν μήνυση κατά των αστυνομικών που εισέβαλαν στα γραφεία τους στην οδό Τσαμαδού 13, στις 5-5-2010, μετά την μεγαλειώδη πανεργατική πορεία , για παραβίαση ασύλου, φθορές, απρόκλητες σωματικές βλάβες , εξύβριση, απειλές και κλοπή.
Όπως αναφέρεται και στη μήνυση
«…..στις 5-5-2010…… περί τις 5.00 μ.μ. εντελώς ξαφνικά, 10 περίπου μηχανές της ομάδας ΔΕΛΤΑ, έχοντας η κάθε μια δυο επιβαίνοντες αστυνομικούς, εισέβαλαν θορυβωδώς στο στενό από την πλευρά της πλατείας Εξαρχείων και κινούμενες με πολύ μεγάλη ταχύτητα έφθασαν μέσα σε δευτερόλεπτα μπροστά στο κτίριο, προκαλώντας πανικό στον κόσμο που επιχείρησε να μπει μέσα για να προστατευθεί.
Οι αστυνομικοί που επέβαιναν στις μηχανές, αφού τις παράτησαν βιαστικά στο οδόστρωμα, χωρίς καν να στερεώσουν τα σταντ, (κατά συνήθη πρακτική της ομάδας αυτής) όρμησαν με βία πάνω στον κόσμο και άρχισαν να τους κτυπούν με τα κλομπ.
Στο σημείο αυτό τραυματίστηκε ο από εμας, Ηλίας Τζουράς, 46 ετών ο οποίος μάλιστα πάσχει από καρδιακή ανεπάρκεια, τον οποίο κτύπησαν με τα κλομπ στο πρόσωπο και σε διάφορα σημεία του σώματος του, παρότι του δηλωνε το πρόβλημα που είχε , καθώς και η , από εμας , Ηλέκτρα Τρουλλίνου , την οποία κτύπησαν και έριξαν στο οδόστρωμα
Την ίδια στιγμή 5 από αυτούς όρμησαν στην πόρτα που οδηγεί στον πρώτο όροφο του κτιρίου και πάνω στον κόσμο που προσπαθούσε να μπει μέσα για να προστατευθεί, όρμησαν στις σκάλες όπου υποχωρούσε ο κόσμος έντρομος και, κραδαίνοντας τα κλομπ και φωνάζοντας «δολοφόνοι», κτύπαγαν οποίον βρισκόταν μπροστά τους.
Στο σημείο εκείνο κτυπήθηκε με κλομπ στο πίσω μέρος του κεφαλιού ο από εμάς , Iraj Nobakht και στα πόδια ο από εμάς Κωνσταντίνος Μουζουράκης.
Οι αστυνομικοί , συνεχίζοντας με βία και βρισιές ανέβηκαν την στριφτή σκάλα και έφτασαν στην πόρτα του πρώτου ορόφου , η οποία είναι πόρτα εσωτερική ξύλινη, με τζαμαρία παλαιότατης κατασκευής, και, ενώ κάποιοι από μας επιχειρούσαν να την κλείσουν για να σταματήσει η παράνομη , παράλογη, βάναυση και επικίνδυνη επιδρομή οι μηνυόμενοι όρμησαν πάνω στην πόρτα του ορόφου και κτυπώντας βίαια με τα κλομπ, την έσπασαν με αποτέλεσμα να θρυμματιστούν και καταρρεύσουν τα τζάμια και να εκτιναχθούν στον εσωτερικό χώρο του ορόφου, τραυματίζοντας τα άτομα που βρισκόντουσαν κοντά της και ιδιαίτερα την Μυρτώ Λαζαρίδου πέμπτη από μας, 37 ετών, η οποία υπέστη πολλαπλά βαθιά θλαστικά τραύματα στο δεξί τη χέρι και εξ αυτών αιμορραγία.
Οι μηνυόμενοι στη συνέχεια εισέβαλαν στο χώρο και αδιάφοροι για τις κραυγές πόνου και τα αίματα , καθώς και για τον πανικό του κόσμου που φώναζε, άρχισαν να κτυπάνε με λύσσα ότι έβρισκαν μπροστά τους, σπάζοντας πόρτες, βιβλιοθήκες , τζαμαρίες , σκορπίζοντας τα υλικά (έντυπα κλπ) στο πάτωμα και ποδοπατώντας τα , ενώ την ίδια στιγμή κραύγαζαν «δολοφόνοι», «θα σας γαμήσουμε» «θα σας λιώσουμε» «ήρθε η ώρα σας» «μουνιά (!!!)» έβριζαν τις γυναίκες «πουτάνες» και εκστόμιζαν διάφορες άλλες χυδαίες βρισιές. Κάποιοι από τους ευρισκόμενους στον όροφο , μεταξύ των οποίων και η τραυματισμένη Μυρτώ Λαζαρίδου κατέφυγαν στο μπαλκόνι (το οποίο είναι παλαιάς κατασκευής και περιορισμένης αντοχής) προσπαθώντας να αποφύγουν το μένος των εισβολέων , ενώ όσοι δεν πρόλαβαν κτυπήθηκαν από τους μηνυόμενους με τα κλομπ.
Αφού σκόρπισαν τον τρόμο με τον άνω τρόπο οι επιδρομείς κατέβηκαν ξανά τη σκάλα του ορόφου και βγήκαν στο δρόμο, βγαίνοντας δε άρπαξαν τα πανώ των οργανώσεων και τις σημαίες μας που βρισκόντουσαν στην είσοδο του ορόφου και τα πέταξαν έξω , τα ποδοπάτησαν , τα έσκισαν και τα έφτυσαν, ενώ ένας εξ αυτών αφαίρεσε μία από τις σημαίες μας με το σήμα και έμβλημα μας και την ιδιοποιήθηκε με προκλητικό ύφος.
Σημειώνουμε ότι για όλα τα παραπάνω δεν υπήρχε η παραμικρή αιτία ούτε καν αφορμή (έστω) που να μπορεί να αιτιολογήσει την εισβολή, την επιθετικότητα, τη χρήση βίας, και τους προπηλακισμούς και τραυματισμούς. , ούτε και οι μηνυόμενοι επικαλέστηκαν κάποια αιτία για όλα αυτά.
Εξάλλου δεν υπήρχε η παραμικρή προειδοποίηση, κάλεσμα κλπ και στις φωνές μας ότι ο χώρος είναι γραφεία και δεν έχουν δικαίωμα να μπουν οι μηνυόμενοι απαντούσαν με βρισιές.
Σημειώνουμε τέλος, ότι καθ’ όλη την διάρκεια της επιδρομής οι εισβολείς φόραγαν κράνη και δεν έφεραν διακριτικά».
Εξάλλου, μετά την αποχώρηση των επιδρομέων, η Μυρτώ Λαζαρίδου μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Γ.Ν. ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ , όπου και διαπιστώθηκε ότι είχε υποστεί βαθιά θλαστικά τραύματα, σε όλο το δεξιό αντιβράχιο , της έγινε συρραφή και παραπέμφθηκε στους πλαστικούς χειρούργους για τα περαιτέρω .
Μερικές ώρες αργότερα , ο Iraj Nobakht , ιρανός πρόσφυγας, ο οποίος είχε κτυπηθεί στο πίσω μέρος του κεφαλιού από κλομπ και ένοιωθε ζαλάδες , παρουσίασε σοβαρή αιμορραγία από τη μύτη και μεταφέρθηκε στο ίδιο Νοσοκομείο .
Όπως και στη μήνυση αναφέρεται από τις επί τόπου μαρτυρίες και φωτογραφίες προκύπτει ότι οι αστυνομικοί δράστες των παραπάνω επέβαιναν στις μηχανές με στοιχεία, (μεταξύ των άλλων ), ΕΑ 6141, ΕΑ 6943, ΕΑ 6945, ΕΑ 6950, ΕΑ 6960, ΕΑ 6939, ΕΑ 6949.
Η πρώτη από αυτές , ήταν μηχανή της ομάδας ΖΗΤΑ, η οποία ήταν επικεφαλής της επιχείρησης και ο οδηγός της πρωτοστατούσε στην επίδειξη βίας. Όπως προκύπτει από δημοσιεύματα , η μηχανή αυτή έχει ξανά εμπλακεί σε τέτοιες ενέργειες και ο οδηγός της έχει και πάλι διαπρέψει σε αγριότητα.
Την 19-5-2010, εκπρόσωποι και μέλη του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα και του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, κατέθεσαν μήνυση κατά των αστυνομικών που εισέβαλαν στα γραφεία τους στην οδό Τσαμαδού 13, στις 5-5-2010, μετά την μεγαλειώδη πανεργατική πορεία , για παραβίαση ασύλου, φθορές, απρόκλητες σωματικές βλάβες , εξύβριση, απειλές και κλοπή.
Όπως αναφέρεται και στη μήνυση
«…..στις 5-5-2010…… περί τις 5.00 μ.μ. εντελώς ξαφνικά, 10 περίπου μηχανές της ομάδας ΔΕΛΤΑ, έχοντας η κάθε μια δυο επιβαίνοντες αστυνομικούς, εισέβαλαν θορυβωδώς στο στενό από την πλευρά της πλατείας Εξαρχείων και κινούμενες με πολύ μεγάλη ταχύτητα έφθασαν μέσα σε δευτερόλεπτα μπροστά στο κτίριο, προκαλώντας πανικό στον κόσμο που επιχείρησε να μπει μέσα για να προστατευθεί.
Οι αστυνομικοί που επέβαιναν στις μηχανές, αφού τις παράτησαν βιαστικά στο οδόστρωμα, χωρίς καν να στερεώσουν τα σταντ, (κατά συνήθη πρακτική της ομάδας αυτής) όρμησαν με βία πάνω στον κόσμο και άρχισαν να τους κτυπούν με τα κλομπ.
Στο σημείο αυτό τραυματίστηκε ο από εμας, Ηλίας Τζουράς, 46 ετών ο οποίος μάλιστα πάσχει από καρδιακή ανεπάρκεια, τον οποίο κτύπησαν με τα κλομπ στο πρόσωπο και σε διάφορα σημεία του σώματος του, παρότι του δηλωνε το πρόβλημα που είχε , καθώς και η , από εμας , Ηλέκτρα Τρουλλίνου , την οποία κτύπησαν και έριξαν στο οδόστρωμα
Την ίδια στιγμή 5 από αυτούς όρμησαν στην πόρτα που οδηγεί στον πρώτο όροφο του κτιρίου και πάνω στον κόσμο που προσπαθούσε να μπει μέσα για να προστατευθεί, όρμησαν στις σκάλες όπου υποχωρούσε ο κόσμος έντρομος και, κραδαίνοντας τα κλομπ και φωνάζοντας «δολοφόνοι», κτύπαγαν οποίον βρισκόταν μπροστά τους.
Στο σημείο εκείνο κτυπήθηκε με κλομπ στο πίσω μέρος του κεφαλιού ο από εμάς , Iraj Nobakht και στα πόδια ο από εμάς Κωνσταντίνος Μουζουράκης.
Οι αστυνομικοί , συνεχίζοντας με βία και βρισιές ανέβηκαν την στριφτή σκάλα και έφτασαν στην πόρτα του πρώτου ορόφου , η οποία είναι πόρτα εσωτερική ξύλινη, με τζαμαρία παλαιότατης κατασκευής, και, ενώ κάποιοι από μας επιχειρούσαν να την κλείσουν για να σταματήσει η παράνομη , παράλογη, βάναυση και επικίνδυνη επιδρομή οι μηνυόμενοι όρμησαν πάνω στην πόρτα του ορόφου και κτυπώντας βίαια με τα κλομπ, την έσπασαν με αποτέλεσμα να θρυμματιστούν και καταρρεύσουν τα τζάμια και να εκτιναχθούν στον εσωτερικό χώρο του ορόφου, τραυματίζοντας τα άτομα που βρισκόντουσαν κοντά της και ιδιαίτερα την Μυρτώ Λαζαρίδου πέμπτη από μας, 37 ετών, η οποία υπέστη πολλαπλά βαθιά θλαστικά τραύματα στο δεξί τη χέρι και εξ αυτών αιμορραγία.
Οι μηνυόμενοι στη συνέχεια εισέβαλαν στο χώρο και αδιάφοροι για τις κραυγές πόνου και τα αίματα , καθώς και για τον πανικό του κόσμου που φώναζε, άρχισαν να κτυπάνε με λύσσα ότι έβρισκαν μπροστά τους, σπάζοντας πόρτες, βιβλιοθήκες , τζαμαρίες , σκορπίζοντας τα υλικά (έντυπα κλπ) στο πάτωμα και ποδοπατώντας τα , ενώ την ίδια στιγμή κραύγαζαν «δολοφόνοι», «θα σας γαμήσουμε» «θα σας λιώσουμε» «ήρθε η ώρα σας» «μουνιά (!!!)» έβριζαν τις γυναίκες «πουτάνες» και εκστόμιζαν διάφορες άλλες χυδαίες βρισιές. Κάποιοι από τους ευρισκόμενους στον όροφο , μεταξύ των οποίων και η τραυματισμένη Μυρτώ Λαζαρίδου κατέφυγαν στο μπαλκόνι (το οποίο είναι παλαιάς κατασκευής και περιορισμένης αντοχής) προσπαθώντας να αποφύγουν το μένος των εισβολέων , ενώ όσοι δεν πρόλαβαν κτυπήθηκαν από τους μηνυόμενους με τα κλομπ.
Αφού σκόρπισαν τον τρόμο με τον άνω τρόπο οι επιδρομείς κατέβηκαν ξανά τη σκάλα του ορόφου και βγήκαν στο δρόμο, βγαίνοντας δε άρπαξαν τα πανώ των οργανώσεων και τις σημαίες μας που βρισκόντουσαν στην είσοδο του ορόφου και τα πέταξαν έξω , τα ποδοπάτησαν , τα έσκισαν και τα έφτυσαν, ενώ ένας εξ αυτών αφαίρεσε μία από τις σημαίες μας με το σήμα και έμβλημα μας και την ιδιοποιήθηκε με προκλητικό ύφος.
Σημειώνουμε ότι για όλα τα παραπάνω δεν υπήρχε η παραμικρή αιτία ούτε καν αφορμή (έστω) που να μπορεί να αιτιολογήσει την εισβολή, την επιθετικότητα, τη χρήση βίας, και τους προπηλακισμούς και τραυματισμούς. , ούτε και οι μηνυόμενοι επικαλέστηκαν κάποια αιτία για όλα αυτά.
Εξάλλου δεν υπήρχε η παραμικρή προειδοποίηση, κάλεσμα κλπ και στις φωνές μας ότι ο χώρος είναι γραφεία και δεν έχουν δικαίωμα να μπουν οι μηνυόμενοι απαντούσαν με βρισιές.
Σημειώνουμε τέλος, ότι καθ’ όλη την διάρκεια της επιδρομής οι εισβολείς φόραγαν κράνη και δεν έφεραν διακριτικά».
Εξάλλου, μετά την αποχώρηση των επιδρομέων, η Μυρτώ Λαζαρίδου μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Γ.Ν. ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ , όπου και διαπιστώθηκε ότι είχε υποστεί βαθιά θλαστικά τραύματα, σε όλο το δεξιό αντιβράχιο , της έγινε συρραφή και παραπέμφθηκε στους πλαστικούς χειρούργους για τα περαιτέρω .
Μερικές ώρες αργότερα , ο Iraj Nobakht , ιρανός πρόσφυγας, ο οποίος είχε κτυπηθεί στο πίσω μέρος του κεφαλιού από κλομπ και ένοιωθε ζαλάδες , παρουσίασε σοβαρή αιμορραγία από τη μύτη και μεταφέρθηκε στο ίδιο Νοσοκομείο .
Όπως και στη μήνυση αναφέρεται από τις επί τόπου μαρτυρίες και φωτογραφίες προκύπτει ότι οι αστυνομικοί δράστες των παραπάνω επέβαιναν στις μηχανές με στοιχεία, (μεταξύ των άλλων ), ΕΑ 6141, ΕΑ 6943, ΕΑ 6945, ΕΑ 6950, ΕΑ 6960, ΕΑ 6939, ΕΑ 6949.
Η πρώτη από αυτές , ήταν μηχανή της ομάδας ΖΗΤΑ, η οποία ήταν επικεφαλής της επιχείρησης και ο οδηγός της πρωτοστατούσε στην επίδειξη βίας. Όπως προκύπτει από δημοσιεύματα , η μηχανή αυτή έχει ξανά εμπλακεί σε τέτοιες ενέργειες και ο οδηγός της έχει και πάλι διαπρέψει σε αγριότητα.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)