ανοιχτή συνέλευση κάθε δευτέρα, 18.00
καρλόβασι- Ίριδα, βαθύ- στέκι (εκ περιτροπής)

email: samos.allhleggyh.stous.prosfyges@gmail.com


Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

ΣΙΓΑ, Η «ΠΑΤΡΙΔΑ» ΚΟΙΜΑΤΑΙ......

ΣΑΜΟΣ, ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΜΑΪΟΥ 2010

Αυτό το κείμενο δεν αποτελεί παρά ένα ενημερωτικό σημείωμα, για το ποιά κατάσταση επικρατεί στο Κέντρο κράτησης προσφύγων Σάμου και φέρνει νέα και για γεγονότα περιφερειακά του. Δε θα φλυαρήσει, ούτε θα περιαυτολογήσει, θα ανακοινώσει απλώς τα εξής:

• Αυτή τη στιγμή το Κέντρο «φιλοξενεί» ΜΟΝΟ 3 ανήλικα παιδιά (εννοούμε πως δεν έχει άλλους κρατούμενους!!! η τελευταία μεταγωγή, 16 άτομα, έγινε πριν από λίγες μέρες, τα οποία έχουν ξεμείνει και κυριολεχτικά ξεχαστεί, από όλους τους αρμόδιους φορείς, από τις 19 Φεβρουαρίου 2010!!! Ενώ πριν από λίγες μέρες ήρθε η άδεια μετακίνησης τους, στο Κέντρο Ανηλίκων της Αγιάσου, στη Λέσβο, το πρόσωπο που προτάθηκε ως υπεύθυνο για την μεταφορά τους, έκανε ένσταση με αποτέλεσμα να καθυστερεί ηλιθιοδώς η διαδικασία. Η Κίνηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα –Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες απηύθυνε ερωτήσεις σχετικά με το θέμα, τόσο στην Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου και το Υπουργείο προστασίας του πολίτη, όσο και στην Νομαρχία –η οποία είτε το θέλει είτε δεν το θέλει διαχειρίζεται ακόμα αυτή την και καλά πρότυπη φυλακή. Απαντήσεις επί της ουσίας δεν δόθηκαν και τα παιδιά εξακολουθούν να είναι ακόμα μέσα.


• Βέβαια απαντήσεις δεν έχουν δοθεί και σε άλλα ερωτήματα που έχουν τεθεί όπως: α)Με ποια λογική και βάση ποιανού νόμου o Frontex κινεί του τελευταίους, αρκετούς, μήνες μαζικές απελάσεις από το Κέντρο κράτησης, εν προκειμένων της Σάμου; β) Σε ποια κατεύθυνση και με ποιον τρόπο μετακινούνται αυτοί οι άνθρωποι; γ) Καταγγελίες προφορικές που έγιναν στην Κίνηση, από πρόσφυγες-κρατούμενους, και αφορούν στην εξαφάνιση μεμονωμένων ατόμων μέσα από το Κέντρο, επίσης όταν ετέθησαν ως ερωτήματα, δε είχαν καμία τύχη.


• Μέλος της Κίνησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα –Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, δέχτηκε προφορική καταγγελία, μέσα από το Αλλοδαπών στην Αθήνα, από πρόσφυγα –πρώην κρατούμενο του Κέντρου στη Σάμο-ότι εντός του Αλλοδαπών γίνονται βασανιστήρια ,ότι υπάρχουν μέσα γύρω στα 400 άτομα και έτσι σε ένα «δωμάτιο» 3 ατόμων μένουν 9.Αραγε θα αναρωτηθεί κανένας για αυτό ή μέσα στο ευρύτερο μπάχαλο, στον γενικότερο ύπνο της «πατρίδος»,θα σβήσει και αυτό σαν ένα ακόμα κακό όνειρο της εξουσίας;


Αυτό το κείμενο ήξερε σίγουρα πώς να αρχίσει ,και σίγουρα ΔΕΝ ξέρει πώς να τελειώσει αφού η λίστα ,σε ευρύτερο επίπεδο, τέτοιων νέων δεν τελειώνει ποτέ.Τις ευχές, αυτό το κείμενο, δεν τις αγαπά ,ούτε και τα «απαιτούμε» που είναι γραμμένα με μελάνι, λίγη φασαρία απλώς θέλει να κάνει ,ταράζοντας ύπνους ατάραχους.

Υπογραφή:
ΔΥΟ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου