ανοιχτή συνέλευση κάθε δευτέρα, 18.00
καρλόβασι- Ίριδα, βαθύ- στέκι (εκ περιτροπής)

email: samos.allhleggyh.stous.prosfyges@gmail.com


Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

Δελτίο Τύπου 15/06/09

Εντείνεται το τελευταίο διάστημα η καταπάτηση των δικαιωμάτων των προσφύγων από κυβέρνηση και ΕΕ. Σε όλους τους τόνους, από όλους τους εκπροσώπους του συστήματος ομολογείται η απόφαση των μαζικών απελάσεων – επαναπροωθήσεων όσων μεταναστών θεωρούν παράνομους και ανεπιθύμητους. Έτσι πέρα από τις επιχειρήσεις-σκούπα που έχουν γίνει ρουτίνα από άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα, η κυβέρνηση επιχειρεί να θωρακιστεί και νομικά ώστε να διευκολυνθεί στο αποκρουστικό και απάνθρωπο έργο της. Προωθείται νομοθετική ρύθμιση που θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη την έγκριση του αιτήματος Ασύλου και ταυτόχρονα θα επιταχύνει το χρόνο απέλασης στις περιπτώσεις που το αίτημα θα απορρίπτεται.
Συγκεκριμένα, καταργείται η δευτεροβάθμια επιτροπή εξέτασης αιτημάτων Ασύλου. Έως τώρα η διαδικασία προέβλεπε την εξέταση του αιτήματος από την πρωτοβάθμια επιτροπή (αστυνομία) και στην περίπτωση απόρριψης οι μετανάστες είχαν δικαίωμα προσφυγής σε δευτεροβάθμια επιτροπή για την επανεξέταση του αιτήματος. Όσο διάστημα διαρκούσε η διαδικασία (2-3 χρόνια) οι μετανάστες εξασφάλιζαν ΝΟΜΙΜΗ παραμονή στη χώρα. Τώρα το σκηνικό ανατρέπεται, με την κατάργηση της δυνατότητας προσφυγής για επανεξέταση καθώς η πρωτοβάθμια επιτροπή και μοναδική πλέον(!) θα έχει την απόλυτη δικαιοδοσία. Αν σκεφτεί κανείς ότι σήμερα λιγότερο από 1% των αιτημάτων των αιτούντων εγκρίνεται, ας φανταστεί τι έχει να γίνει με τη νέα διαδικασία! Βέβαια, το σχέδιο νόμου αναφέρει πως θα υπάρχει δυνατότητα προσφυγής στο ΣτΕ, στο οποίο είναι γνωστό ότι λόγω του νομικού τρόπου λειτουργίας, είναι απειροελάχιστη η περίπτωση ακύρωσης της πρωτοβάθμιας εισήγησης.
Γίνεται πλέον φανερό πως για το επίσημο πολιτικό σκηνικό της χώρας οι πρόσφυγες είναι ανεπιθύμητοι. Ήδη ετοιμάζονται χώροι συγκέντρωσης των προσφύγων, κυρίως σε πρώην στρατώνες, έτσι ώστε από εκεί να απελαύνονται. Με περισσό θράσος τα ονομάζουν «κέντρα φιλοξενίας», ενώ στην πραγματικότητα θα είναι φυλακές ανθρώπων μεσαιωνικού τύπου.
Στη Σάμο εδώ και αρκετά χρόνια λειτουργεί Κέντρο Κράτησης Προσφύγων, που και αυτό θα ενταχθεί πιο συγκεκριμένα στο νέο σχεδιασμό της κυβέρνησης για τους πρόσφυγες. Ήδη οι συνθήκες κράτησης και διαβίωσης των προσφύγων είναι απαράδεκτες, αφού «φιλοξενείται» αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τη δυναμικότητά του, χωρίς διερμηνέα για να μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να επικοινωνούν με τον έξω κόσμο και να ενημερώνονται έστω στοιχειωδώς για τα δικαιώματά τους. Ενήλικες συνωστίζονται ανάκατα με ανήλικα, η κράτηση των οποίων μπορεί να διαρκέσει και τρεις μήνες ενώ υποτίθεται ότι η κυβέρνηση μερίμνησε δημιουργώντας κέντρο στη Μυτιλήνη για τα ανήλικα που χειροτέρεψε τελικά την κατάσταση. Όσο δε για τα αιτήματα Ασύλου, κωλυσιεργούν και δεν γίνονται με διάφορες προφάσεις δεκτά, ενώ τελευταία διώχτηκαν πρόσφυγες με τη διαδικασία της διοικητικής απέλασης παρά το γεγονός ότι είχαν καταθέσει αίτημα Ασύλου και εκκρεμούσε η εξέτασή του.
Όλα δείχνουν ότι οδηγούμαστε σε σκλήρυνση της πολιτικής που αφορά τους πρόσφυγες. Αυτή η πολιτική εμφανίζεται με την πρόφαση της αντιμετώπισης της κρίσης, αλλά αποδέκτες είναι όλοι οι εργαζόμενοι, ντόπιοι και αλλοδαποί. Γι’ αυτό το χτύπημα των δικαιωμάτων των μεταναστών είναι χτύπημα σε βάρος όλου του λαού. Συνοδεύεται και προωθεί αντιδραστικές, ρατσιστικές, ξενοφοβικές αντιλήψεις, επιδιώκοντας τη διαίρεση των εργαζομένων και την έχθρα μεταξύ τους. Γι’ αυτό απαιτείται αλληλεγγύη και αγώνας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων.

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου