ανοιχτή συνέλευση κάθε δευτέρα, 18.00
καρλόβασι- Ίριδα, βαθύ- στέκι (εκ περιτροπής)

email: samos.allhleggyh.stous.prosfyges@gmail.com


Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

150 παιδιά σε απεργία πείνας !

Το παρακάτω δημοσιεύτηκε στο tvxs την Τετάρτη 19 Αυγούστου:

Σε απεργία πείνας βρίσκονται από εχθές 150 παιδιά, πολλά από τα οποία είναι μικρότερα των 14 ετών και βρίσκονται στην ουσία φυλακισμένα στο κέντρο κράτησης μεταναστών της Παγανής Λέσβου υπό απάνθρωπες συνθήκες. Το tvxs μίλησε στον κ.Δήμο Σαραντίδη, δικηγόρο και συμμετέχοντα στο πρόγραμμα «Μυτιλήνη Επείγον» που χρηματοδοτείται από το Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων.

Περισσότεροι από 900 άνθρωποι βρίσκονται φυλακισμένοι στο κέντρο κράτησης της Παγανής Λέσβου – το οποίο είναι σχεδιασμένο για να δέχεται το πολύ 250 άτομα – υπό απάνθρωπες συνθήκες. Ανάμεσά τους βρίσκονται και 270 ασυνόδευτα παιδιά, πολλά από τα οποία είναι μικρότερα των 14 ετών και κρατούνται ήδη εδώ και δύο μήνες. «Ανάμεσα στους ανήλικους υπάρχουν και περιπτώσεις παιδιών που έχουν βιώσει ιδιαίτερα τραυματικές εμπειρίες, χρήζουν άμεσης ψυχολογικής στήριξης και συνεπώς η παραμονή τους εδώ επιδεινώνει την ήδη εύθραυστη υγεία τους», σημειώνει ο κ.Σαραντίδης, δικηγόρος και μέλος του προγράμματος «Μυτιλήνη Επείγον» που χρηματοδοτείται από το Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων.

Τελευταία διέξοδος: παιδιά σε απεργία πείνας

Οι άθλιες συνθήκες κράτησης ανάγκασαν τα φυλακισμένα παιδιά να ορθώσουν το ανάστημά τους και να αποστείλουν επιστολές γραμμένες στα αφγανικά, οι οποίες μεταφράσθηκαν και δημοσιεύθηκαν στο blogspot της οργάνωσης «No border». «Πρώτο πρόβλημα: η συμπεριφορά της Αστυνομίας στη φυλακή, δεν είναι συμπεριφορά προς ανθρώπους και μας χτυπάνε κάθε μέρα. Δεύτερο πρόβλημα: δεν υπάρχει νερό στη φυλακή και πολλοί όταν πίνουν, αρρωσταίνουν. Τρίτο πρόβλημα: κρατούνται πολλοί νέοι μέσα στους θαλάμους, που έχει πολύ ζέστη», αναγράφεται στην επιστολή σε ακριβή μετάφραση.

Παρά τις προσπάθειες των παιδιών, το αίτημά για μεταφορά τους σε άλλους χώρους όπου θα υφίστανται ανθρώπινες συνθήκες, κατάλληλες για την υποδοχή παιδιών, δεν εισακούσθηκε. Για το λόγο αυτό τα παιδιά έλαβαν εχθές την απόφαση να ξεκινήσουν απεργία πείνας, ως ύστατη ένδειξη διαμαρτυρίας. «Πρόκειται για καταπονημένα παιδιά με ελάχιστες αντοχές, τα οποία βρίσκονται σε πραγματικό κίνδυνο λόγω της απεργίας πείνας», καταγγέλλει ο κ.Σαραντίδης. «Ήδη στο παρελθόν σε μια αντίστοιχη απεργία πείνας, παιδιά λιποθυμούσαν καθημερινά και τα ασθενοφόρα τα μετέφεραν στο νοσοκομείο», προειδοποιεί.

«Λύση» του προβλήματος η μεταφορά;

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, οι κραυγές των ανηλίκων εισακούσθηκαν από το Υπουργείο Υγείας και την Αστυνομία, και πυροδότησαν την κίνηση διαδικασιών για τη μεταφορά περίπου 100 ανηλίκων σε άλλα κέντρα της Λέσβου και της ηπειρωτικής Ελλάδας. Ωστόσο, ο κ.Σαραντίδης προειδοποιεί ότι τα εν λόγω μέτρα αποτελούν απλώς απόπειρα συγκάλυψης του προβλήματος. «Είναι παντελώς αδύνατο να μεταφερθούν οι ανήλικοι στα κέντρα που το Υπουργείο Υγείας επέλεξε, διότι αυτά είναι ήδη υπερπλήρη!» καταγγέλλει ο κ.Σαραντίδης. «Έχουν επιλέξει το κέντρο υποδοχής της Αγιάσου Λέσβου, το οποίο είναι ήδη κορεσμένο, καθώς φιλοξενεί ήδη 120 παιδιά ενώ χωράει 100. Από την άλλη, τα δύο κέντρα υποδοχής της Θεσσαλονίκης, είναι επίσης υπερπλήρη και είναι απολύτως αδύνατο υπό τις παρούσες συνθήκες να δεχθούν τους ανηλίκους», συνεχίζει ο κ.Σαραντίδης.

«Οι αρχές δεν ενδιαφέρονται για την επίτευξη ουσιαστικής λύσης, αλλά προτείνουν τη μεταφορά των παιδιών από ένα κορεσμένο κέντρο σε άλλο. Αυτό, ωστόσο, δεν είναι λύση! Αντιθέτως, οφείλουν να κατασκευασθούν οι υποδομές ώστε να φιλοξενηθούν οι ανήλικοι σε κέντρα τα οποία μπορούν πράγματι να τους δεχθούν», καταλήγει ο κ. Σαραντίδης.

Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Μυτιλήνη Επείγον» που χρηματοδοτείται από το Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων, ο κ.Σαραντίδης και οι συνεργάτες του επισκέφθηκαν διάφορους χώρους στη Μυτιλήνη που θα μπορούσαν να διαμορφωθούν σε υποτυπώδη κέντρα υποδοχής ανηλίκων μεταναστών. «Ενημερώσαμε το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Υγείας και καλέσαμε αρμόδιους πραγματογνώμονες να δουν τους χώρους και να τους αξιολογήσουν», τονίζει ο κ.Σαραντίδης. Πέρασαν εβδομάδες, ωστόσο, και οι πραγματογνώμονες δεν ήρθαν, ούτε άλλη επίσημη απάντηση δόθηκε. Εν τω μεταξύ ο χρόνος περνάει και τα ήδη ταλαιπωρημένα παιδιά συνεχίζουν την απεργία πείνας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου