ανοιχτή συνέλευση κάθε δευτέρα, 18.00
καρλόβασι- Ίριδα, βαθύ- στέκι (εκ περιτροπής)

email: samos.allhleggyh.stous.prosfyges@gmail.com


Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

copyright ελευθεροτυπία 16-12-09- 85 πρόσφυγες- αερομεταφορά- frontex

"
Εξαγγέλλουν αλλαγές στο άσυλο, αλλά δεν «παγώνουν» τις απελάσεις
Το πρωί του περασμένου Σαββάτου αστυνομικοί της Σάμου, χωρίς καμία προειδοποίηση, πήγαν στο κέντρο κράτησης προσφύγων του νησιού, πήραν με το ζόρι 85 -Αφγανούς κυρίως- πρόσφυγες και τους μετέφεραν με άκρα μυστικότητα στο αεροδρόμιο του Πυθαγορείου.
Εκεί τους επιβίβασαν σε αεροπλάνο, το οποίο αναχώρησε προς άγνωστη, ακόμη τότε, κατεύθυνση.

Η αστυνομική επιχείρηση αερομεταφοράς των προσφύγων έγινε υπό την εποπτεία της FRONTEX, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

Οι κινήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ο Σύλλογος Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες κινητοποιήθηκαν αμέσως. Στη μνήμη τους ανακλήθηκαν εικόνες από ανάλογες υποχρεωτικές αερομεταφορές μεταναστών από άλλες χώρες της Ε.Ε. πίσω στις πατρίδες τους. Ο φόβος να είχαν επαναπατριστεί βιαίως οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες, που προέρχονταν άλλωστε από το Αφγανιστάν, πριν καν υποβάλουν αιτήματα προστασίας και χορήγησης ασύλου στις ελληνικές αρχές, ήταν μεγάλος. Την ανησυχία τους επέτεινε η πλήρης άγνοια που δήλωνε για τα γεγονότα ο δικηγόρος της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Σάμου, Δ. Βούρος, ο οποίος επισκέπεται το κέντρο για να συνδράμει συμβουλευτικά τους πρόσφυγες στις νομικές τους κινήσεις.

Σε τηλεφωνική μας επικοινωνία ο κ. Βούρος ανέφερε ότι ο ίδιος προσωπικά δεν γνώριζε απολύτως τίποτα για την επιχείρηση αερομεταφοράς. Εσπευσε μάλιστα να συμπληρώσει πως αδυνατεί πλέον να παρέχει τις υπηρεσίες του εκεί, καθώς δεν υπάρχουν μεταφραστές στο κέντρο κράτησης και οι πρόσφυγες δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση για τα δικαιώματά τους!

Βέβαια, τις επόμενες ημέρες διευκρινίστηκε ανεπισήμως ότι οι πρόσφυγες δεν απελάθηκαν αυτόματα, αλλά μεταφέρθηκαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών, στην Πέτρου Ράλλη, με σκοπό φυσικά να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, αφού έχει κινηθεί σε βάρος τους η διαδικασία της διοικητικής απέλασης.

Το ερώτημα που θέτουν οι οργανώσεις αλληλεγγύης είναι αν τηρήθηκαν οι διεθνείς συνθήκες προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γιατί το κρίσιμο θέμα είναι εάν όσοι απελάθηκαν διοικητικά ενημερώθηκαν προηγουμένως για τις δυνατότητές τους και το δικαίωμά τους να υποβάλουν αίτημα χορήγησης ασύλου. Οπως έλεγαν χαρακτηριστικά, τίποτα δεν αποκλείει ανάμεσα στους πρόσφυγες υπό απέλαση να βρίσκονται και κάποιοι που έχουν πραγματικά πρόβλημα δίωξης στη χώρα τους και να δικαιούνται καθεστώς προστασίας.

Το γενικότερο θέμα που τίθεται, ωστόσο, αφορά την τακτική του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Από τη μια ο υπουργός του εξαγγέλλει, στα λόγια, αλλαγές στη διαδικασία χορήγησης ασύλου και χορήγηση καθεστώτος ιθαγένειας στους μετανάστες δεύτερης γενιάς. Από την άλλη, όμως, στην πράξη, το υπουργείο του αρνείται να εκδώσει εγκυκλίους με εντολές προς την ΕΛ.ΑΣ. και τις λιμενικές αρχές, προκειμένου να «παγώσουν» οι συλλήψεις και οι απελάσεις προσφύγων και μεταναστών, έως ότου εφαρμοστούν νομοθετικά οι εξαγγελίες!
"

ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΕΡΒΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου