Μία έκθεση κόλαφος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου καυτηριάζει τις τραγικές συνθήκες υπό τις οποίες κρατούνται οι πρόσφυγες που συλλαμβάνονται στα σύνορά μας με την Τουρκία. Την ίδια στιγμή, μυστική «αερομεταφορά» 85 Αφγανών προς άγνωστη κατεύθυνση πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο από την αστυνομία της Σάμου.
Τα φυλάκια και κρατητήρια του Έβρου επισκέφθηκε ομάδα νομικών της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και διενήργησε επιτόπου έρευνες, καταλήγοντας στο τραγικό συμπέρασμα ότι πρόκειται για αληθινά κολαστήρια τα οποία λειτουργούν εκτός νόμου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση, οι κρατούμενοι δεν ενημερώνονται για την άσκηση στοιχειωδών δικαιωμάτων τους, ούτε για τη δυνατότητά τους να υποβάλουν αίτηση για χορήγηση ασύλου, ενώ εφαρμόζονται ελλιπέστατα τα όσα προβλέπονται για τους ασυνόδευτους ανηλίκους.
Ταυτόχρονα, η πρόσβαση σε υπηρεσίες δικηγόρου είναι σχεδόν ανύπαρκτη και – όπως αναφέρει η έκθεση – ως αποτέλεσμα η εν λόγω παντελής έλλειψη νομικής βοήθειας και ουσιαστικής στήριξης από τους οικείους δικηγορικούς συλλόγους στους κρατούμενους συμβάλλει αρνητικά στην απόλαυση των δικαιωμάτων. Την ίδια στιγμή, ακόμα και οι συνθήκες φωτισμού και αερισμού είναι παντελώς ανεπαρκείς, ενώ στον ίδιο χώρο κρατούνται άνδρες, γυναίκες και παιδιά, χωρίς δυνατότητα προαυλισμού, αφού δεν υπάρχει σχεδόν σε κανένα κέντρο προαύλιος χώρος. Ταυτόχρονα, η σίτιση σε πολλές περιπτώσεις αλλά και οι συνθήκες υγιεινής είναι ανεπαρκείς, ενώ ελάχιστο είναι το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.
Μυστικές «αερομεταφορές»... Αφγανών προσφύγων
Μια μυστική επιχείρηση της αστυνομίας της Σάμου εγείρει νέα ερωτηματικά σχετικά με τη νομιμότητα των δράσεων της ΕΛ.ΑΣ. αναφορικά με τους μετανάστες. Συγκεκριμένα, το προηγούμενο Σάββατο ομάδα αστυνομικών έφτασαν αιφνιδιαστικά στο κέντρο κράτησης προσφύγων του νησιού και απήγαγαν 85 Αφγανούς πρόσφυγες, μεταφέροντάς τους με μυστικότητα στο αεροδρόμιο του Πυθαγορείου. Εκεί τους επιβίβασαν σε αεροπλάνο, το οποίο αναχώρησε προς άγνωστη, ακόμη τότε, κατεύθυνση.
Η εν λόγω αστυνομική επιχείρηση αερομεταφοράς έγινε υπό την εποπτεία της FRONTEX, χωρίς ενημέρωση άλλων φορέων του νησιού, πράγμα που οδήγησε στην άμεση αντίδραση τοπικών συλλόγων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και του Συλλόγου Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες. Υφίσταται άλλωστε έντονος ο φόβος να έχουν επαναπατριστεί βιαίως οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες, πριν καν υποβάλουν αιτήματα προστασίας και χορήγησης ασύλου στις ελληνικές αρχές. Το ερώτημα που θέτουν οι οργανώσεις αλληλεγγύης είναι αν τηρήθηκαν οι διεθνείς συνθήκες προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γιατί το κρίσιμο θέμα είναι εάν όσοι απελάθηκαν διοικητικά ενημερώθηκαν προηγουμένως για τις δυνατότητές τους και το δικαίωμά τους να υποβάλουν αίτημα χορήγησης ασύλου.
Την ίδια στιγμή, η εν λόγω τακτική της ΕΛ.ΑΣ. εγείρει γενικότερα ερωτήματα αναφορικά με τη γενικότερη στρατηγική του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η αντιφάσεις είναι εμφανείς, καθώς από τη μια ο υπουργός εξαγγέλλει αλλαγές στη διαδικασία χορήγησης ασύλου και χορήγηση καθεστώτος ιθαγένειας στους μετανάστες δεύτερης γενιάς, ωστόσο από την άλλη, στην πράξη, το υπουργείο του αρνείται να εκδώσει εγκυκλίους με εντολές προς την ΕΛ.ΑΣ. και τις λιμενικές αρχές, προκειμένου να «παγώσουν» οι συλλήψεις και οι απελάσεις προσφύγων και μεταναστών, έως ότου εφαρμοστούν νομοθετικά οι εξαγγελίες.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου