ανοιχτή συνέλευση κάθε δευτέρα, 18.00
καρλόβασι- Ίριδα, βαθύ- στέκι (εκ περιτροπής)

email: samos.allhleggyh.stous.prosfyges@gmail.com


Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Κράτηση ανηλίκων στη Σάμο

ΚΙΝΗΣΗ ΣΑΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
ΣΑΜΟΣ 29/04/2009



Θέμα :Κράτηση ανηλίκων στη Σάμο

Μετά από επίσκεψη του συλλόγου «Κίνηση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες» στην Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου στις 31/03/2009, διαπιστώσαμε ότι στα κρατητήρια της Ασφάλειας κρατούνται τρεις αλλοδαποί, εκ των οποίων οι δύο είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι. Συγκεκριμένα, M….. 17 ετών, από τη Παλαιστίνη βρισκόταν υπό κράτηση για 25 ημέρες στα κρατητήρια της Ασφάλειας και ο R … 17 ετών, από το Αφγανιστάν, ο οποίος βρισκόταν υπό κράτηση για 7 ημέρες.
Κατά τη διάρκεια της κράτησής τους οι ανήλικοι δεν είχαν προαυλιστεί καμία φορά όπως επίσης δεν είχαν δει καμία φορά το φως της ημέρας. Επιπλέον, δεν είχαν λάβει καμία υποστήριξη και φροντίδα, όπως και δικαιούνται ως ασυνόδευτοι ανήλικοι.
Στη συνέχεια και δη την 1/4/2009 επισκεφθήκαμε την κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σάμου, η οποία ενεργεί ως προσωρινή Επίτροπος των ανηλίκων, σύμφωνα με το ΠΔ 220/2007, και την ενημερώσαμε σχετικά (προφορικώς και εγγράφως) . Ζητήσαμε να μεταφερθούν στο Κέντρο Υποδοχής Ανηλίκων στη Λέσβο και οπωσδήποτε να μεταφερθούν άμεσα στο κέντρο κράτησης Σάμου, επειδή οι συνθήκες κράτησης τους στα κρατητήρια της Ασφάλειας Σάμου ήταν απαράδεκτες. Η κα Εισαγγελέας μας είπε ότι είχε ενημερωθεί για τους ανηλίκους εκείνη την μέρα από την Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου και ότι θα οριζόταν δικάσιμος για το διορισμό οριστικού επιτρόπου των ανηλίκων μέσα στην επόμενη βδομάδα.
Την 10/4/2009 οι ανήλικοι μεταφέρθηκαν επιτέλους στο Κέντρο Κράτησης. Μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει μεταφερθεί στο Κέντρο υποδοχής στην Μυτιλήνης .

Σημειώνουμε ότι κατά πάγια τακτική των αστυνομικών αρχών στη Σάμο εις βάρος των νεοεισερχόμενων ασυνόδευτων ανηλίκων εκδίδεται απόφαση απέλασης και κράτησης. Η τακτική αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις διατάξεις του Π.Δ. 220/2007, σύμφωνα με το οποίο οι ασυνόδευτοι ανήλικοι χρήζουν ιδιαίτερης μέριμνας και φροντίδας και ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών ενεργεί εκ του νόμου ως προσωρινός Επίτροπός τους.
Κατά πάγια τακτική στη Σάμο οι ανήλικοι παραμένουν κρατούμενοι στο κέντρο κράτησης (ή για αδιευκρίνιστους λόγους κάποιες φορές σε κρατητήρια σε απαράδεκτες συνθήκες) μέχρις ότου διοριστεί με δικαστική απόφαση οριστικός Επίτροπος και στη συνέχεια μεταφερθούν στο Κέντρο υποδοχής Λέσβου. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι οι ανήλικοι να παραμένουν για πολύ μεγάλα διαστήματα κρατούμενοι (κάποιες φορές περισσότερο και από 3 μήνες).
Η ως άνω τακτική παραβιάζει βασικά δικαιώματα των ασυνόδευτων ανηλίκων και οδηγεί στο εξής παράδοξο: να κρατούνται οι ασυνόδευτοι ανήλικοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ακόμη και από τους ενήλικες πρόσφυγες και πολλές φορές, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση, σε συνθήκες απάνθρωπες και ταπεινωτικές.




Κίνηση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου