ανοιχτή συνέλευση κάθε δευτέρα, 18.00
καρλόβασι- Ίριδα, βαθύ- στέκι (εκ περιτροπής)

email: samos.allhleggyh.stous.prosfyges@gmail.com


Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

Παρέμβαση: Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα των μεταναστών στη δουλειά και τη ζωή!

Γράφει η Μυρτώ Παπακώστα
Αντιμέτωποι με μαζικές απελάσεις βρίσκονται χιλιάδες μετανάστες που ζουν στη χώρα μας. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης προετοιμάζουν μια μαζική εκτεταμένη επιχείρηση ενάντια στους οικονομικούς μετανάστες και πρόσφυγες και με ομαδικές απελάσεις. Η επικείμενη εφαρμογή της Οδηγίας Επιστροφής της ΕΕ, το 2010, διαμορφώνει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έξαρση του ρατσισμού και των αντιδραστικών μέτρων κατά μεταναστών και προσφύγων. Στα σχέδια της ΕΕ είναι να απελαθούν από τις χώρες-μέλη γύρω στα 12 εκατομμύρια μετανάστες που είναι χωρίς χαρτιά. Αυτός ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με τον κίνδυνο της σύλληψης, της κράτησης και βίαιης απέλασης, όπως βίαιο ήταν και το ξερίζωμά του από τον τόπο του, για ένα κομμάτι ψωμί στα σκλαβοπάζαρα της Δύσης. Τον ξερίζωσαν αυτόν τον κόσμο κατά εκατομμύρια οι ιμπεριαλιστές της Δύσης, λεηλατώντας τον πλούτο των χωρών τους και ερημώνοντας ολόκληρες περιοχές. Τον οδήγησαν σε δραπέτευση οι πόλεμοι των ιμπεριαλιστών, όπως αυτοί σε Ιράκ, Αφγανιστάν, Βαλκάνια.
Και ο κατάλογος μπορεί να συμπληρωθεί από άπειρες αθλιότητες και βαρβαρότητες που έχουν υποστεί οι λαοί του κόσμου. Στη χώρα μας βρίσκονται κοντά στο ένα εκατομμύριο μετανάστες. Αρκετοί από αυτούς που πήραν το δρόμο της ξενιτιάς δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους. «Χάθηκαν» στη διαδρομή. Αρχές Απρίλη πνίγηκαν 300 άτομα και ανάμεσά τους πολλά παιδιά, προερχόμενα από αφρικανικές χώρες και με προορισμό της Ιταλία. Και όσοι έφτασαν στη Δύση για να ζήσουν μια στοιχειώδη ζωή σαν άνθρωποι, έγιναν θύματα της πιο άγριας εκμετάλλευσης, με μισθούς πείνας, χωρίς δικαιώματα και πάντα αντιμέτωποι με το φόβο της απέλασης.
Ισχυρίζονται, τόσο η κυβέρνηση όσο και οι αντιδραστικές και ρατσιστικές δυνάμεις, πως είναι παράνομοι στη χώρα μας. Το ποιοι μετανάστες είναι νόμιμοι ή παράνομοι, αυτό το αποφασίζει κάθε φορά η κυβέρνηση. Αυτή και μόνο αυτή είναι που θέτει όρους και προϋποθέσεις για τη νομιμοποίησή τους και μάλιστα σε γνώση της και συνειδητά βάζει τέτοιους όρους που να δυσκολεύει τη δυνατότητα νομιμοποίησής τους. Και αυτό καθόλου τυχαία: πρώτον, για να τους κρατά πάντα σε ομηρία και να γίνονται τα πρώτα και μεγάλα θύματα εκμετάλλευσης και δεύτερον για να μπορεί οποιαδήποτε στιγμή το αποφασίζει να τους απελαύνει. Παράνομοι δεν είναι οι μετανάστες, αλλά το εκμεταλλευτικό σύστημα που δημιουργεί μετανάστες. Που ξεριζώνει τους λαούς από τον τόπο τους, που διαλύει οικογένειες, που χωρίζει τα παιδιά από τους γονείς τους.
Με αφορμή την Οδηγία Επιστροφής της ΕΕ το 2010 και στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και αυτή της χώρας μας, συναγωνίζονται σε αντιμεταναστευτικά μέτρα και στη καλλιέργεια μίσους ενάντια στους μετανάστες. Είναι και αυτός ένας τρόπος του συστήματος να διασπά την πάλη των εργαζομένων, χωρίζοντάς τους σε ντόπιους και ξένους, σε νόμιμους και παράνομους. Ήδη έχουν ξεκινήσει επιχειρήσεις-σκούπα σε διάφορες πόλεις της χώρας αλλά και στο Καρλόβασι, ενώ 55 Πακιστανοί απελάθηκαν πριν λίγες μέρες με ειδική πτήση στη χώρα τους. Τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα για τους πρόσφυγες το αμέσως επόμενο διάστημα, γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη κάθε προοδευτικός άνθρωπος και συλλογικότητα να πάρει πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, για να διεκδικήσουμε τη νομιμοποίησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου